Историјски успех лајковачког школског спорта

Наиме, оне су победом на турниру за одбојкашице основношколског узраста у Сремској Митровици ушле у ТОП 4 школе у Србији и обезбедиле пласман на завршно државно такмичење, које ће бити одржано у Кладову, од 21. до 24. марта. Да би се дошло до овог историјског успеха, био је потребан дугогодишњи рад и правилно усмеравање младих лајковачких одбојкашица, за шта највеће заслуге припадају њиховим наставницима физичког васпитања Александру Ђукићу, Марку Ивковићу и Данијели Гајић.

“2014., 2015. и 2016. године смо били прваци окружног такмичења и сва три пута смо се пласирали на међуокружно такмичење, али непремостива препрека до сада нам је увек био Београд. Ове године смо окружно такмичење организовали у Лајковцу и у конкуренцији основних школа из Ваљева, Мионице, Осечине, Пецке и Љига, били смо најбољи и обезбедили пласман на међуокружно такмичење у Сремској Митровици. Тамо су се, поред нас, нашле још три најбоље екипе из београдског, мачванског и сремског округа. У тешкој и неизвесној полуфиналној утакмици, успели смо да победимо екипу основне школе из Малог Зворника и у финалу смо се састали са најбољом екипом Београда (ОШ “Павле Савић”), коју смо по први пут успели да савладамо. Тиме смо обезбедили пласман на државно такмичење, које ће бити одржано у Кладову, а за тај турнир ће нам се придружити и ученица Дуња Грујичић”, рекао је за Праве новине један од наставника, Александар Ђукић, изражавајући притом захвалност директорки ОШ “Миле Дубљевић”, Невенки Јевтић и председнику ЖОК “Железничар”, Живораду Лазаревићу, без чијих разумевања и помоћи не би био остварен историјски успех.

У финалном мечу међуокружног такмичења, фаворизоване Београђанке, које у свом саставу имају и пионирску репрезентативку Србије, али и неколико одбојкашица које тренирају у Црвеној звезди, нису могле да се носе са младим Лајковчанкама, које су након два одиграна сета успеле да однесу заслужену победу, резултатом 25:12 и 25:21.

“Ово је за нас невероватно искуство. Многи учесници турнира у Сремској Митровици нису знали ни где је Лајковац, али смо ми доказали и показали да смо, иако смо из малог места, веома јака школа. Након освојеног окружног такмичења у Лајковцу, где су сви навијали за нас, у Сремској Митровици смо били сами. Али бодрили смо се међусобно на терену, а и са клупе и успели да победимо и да освојимо турнир. Годинама тренирам одбојку у “Железничару”, као и цела наша екипа и ту смо, практично, све научиле, али морам да истакнем да без наших наставника, сигурно не бисмо успеле да остваримо овај велики успех”, истакла је Невена Тороман, која је, поред тога што је ултра талентована за одбојку, ђак вуковац, као и њене другарице из екипе Анђела Митровић и Дуња Грујичић.

Победник државног такмичења у Кладову, обезбедиће учешће на европском такмичењу које ће бити одржано у Италији, а без обзира да ли ће ученице ОШ “Миле Дубљевић” отићи корак даље и постати најбоље у Србији, једно је сигурно: нема бојазни за будућност лајковачке женске одбојке.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *