Збор упозорења радника Колубаре против прекида изградње термоелектране у Каленићу (ВИДЕО)

Да се настави изградња електране Каленић Б у чију изградњу је до сада уложено 350 миолиона евра као и наставак улагања у копове, да се стратегија која предвиђа укидања угља од 2021. до 2030. одмах укине, смена министарке Зоране Михајловић, хитан састанак код председника државе Александра Вучића, захтеви су изречени данас на збору упозорења, који је у Каленићу организовао синдикат Колубаре.

Непосредни повод је писмо које је ресорна министарка Зорана Михајловић упутила руководству ЕПС-а и Колубаре, а чији се садржај односи на прекид изградње и инвестиционих улагања у термоелектрану „Колубара Б“, те преусмеравање средстава на обновљиве изворе енергије.

Миодраг Ранковић, председник синдиката Колубаре је рекао да „ово писмо гаси Колубару, радна места у Костолцу и електрани Обреновац и Србију доводи у мрак“, додајући да иако јој је упућен позив, министрка, од формирања ове владе, није посетила Колубару.

„ЕПС је био једно тело, а издвајањем дистрибуције одсекли су му ноге“, рекао је Ранковић.

Срђан Алимпијевић, директор површинских копова РБ Колубара и члан надзорног одбора ЕПС рекао је да је нова седница Надзорног одбора заказана за сутра и да је једна од тачака дневног реда управо расправљање о прекиду градње термоелектране и предлог разматрања других опција. „Ја се искрено надам да никада нећемо доћи у ситуацију да расправљамо да ли ће ова термоелектрана променити намену и ићи на гас“, рекао је он истичући да је његова морална обавеза да писмо које је стигло из министарства преда радницима и синдикату.

„Барнио сам угаљ од разних лобија и удружења, али ми је тешко што морам да браним угаљ од нашег министарства“, рекао је Алимпијевић додајући да угља има за наредних 40 година.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *