Одговор министарке Михајловић рударима Колубаре

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, демантовала је данас спекулације о гашењу термоелектрана и губитку радних места у „Електропривреди Србије“.

„Нико не ради на затварању електрана, нити ће било ко остати без посла. Исто тако су говорили и кад је рађена подела делатности у ЕПС-у, где такође није нико остао без посла. Али, једнако морамо да размислимо да ли ћемо неке нове капацитете градити или не. Зелена Србија не значи гашење термоелектрана нити губитак посла за раднике ЕПС-а, већ значи да заједнички радимо на плану како ћемо да подигнемо квалитет животне средине и како да у глобалном процесу енергетске транзиције осигурамо и да имамо довољно енергије и да обезбедимо да наше термоелектране раде уз изградњу постројења за одсумпоравање и све друго што је потребно за заштиту животне средине”, рекла је Михајловићева, одговарајући на питања новинара у Нишу о данашњем протесту који је организовао синдикат Колубаре.

Она је додала да је важно да свако има право да искаже своје мишљење, а да је задатак Министарства да јасно предочи све информације и радницима ЕПС-а и грађанима Србије.

„Данашњи протест није због бриге о рударима, већ је реч о манипулацији оних који су направили одређене договоре и који желе пошто-пото да нешто изграде не разговарајући и не договарајући се са свима, а то неће донети добро ни ЕПС-у ни држави. Министарство је отворено за разговоре и већ сам позвала представнике синдиката на састанак. Све што радимо, радићемо заједно, а то је пре свега план шта ће се радити до 2050, што не значи гашење електрана”, рекла је Михајловићева.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *