Седамдесетогодишњица Поља „А“ (ВИДЕО)

Ископавање лигнита у Рударском басену „Колубара“ почело је давне 1952. године на Пољу „А“ у Рудовцима и трајало је до 1966. године када је тај део експлоатисаног земљишта званично био затворен.

Хиљаде накадашњих вредних рударских руку, данас су замениле савремене машине за експлоатацију.

Површине земљишта чувеног Поља „А“ сада су рекултивисане, а лепота природе којој су допринела велика улагања Рударског басена „Колубара“, не одаје утисак да су управо на том месту пре 70 година откопане прве количине лигнита у највећем лигнитском басену тадашње Југославије.

– „Ово је најмлађи рударски град у ФНРЈ. После 1951. започета је изградња и нове колоније и она је завршена 1953. године, тако да све што је имало стручну везу са рударством на подручју старе Југославије, у том моменту је дошло у Рудовце. Тај површински коп Поље „А“ је нешто што не треба заборавити, јер све ово што сада имамо дугујемо том копу“, рекао је Горан Перишић, шеф Одељења за административно – техничку подршку раду ИО.

У периоду рада Поља „А“ откопано је укупно 6.397.621 тона угља и 12.681.701 кубика откривке, а прве године рада произведено је 10.000 тона угља у пределу Рудоваца.

Инвеститор отварања површинских копова била је Генерална дирекција угља НР Србије.

Крајем педесетих година, у Колубари је било запослено око 400 рудара и 150 радника у сталном радном односу.

Данас се угаљ откопава на четири површинска копа: Пољу „Б“, Пољу „Д“, на „Тамнава – Западном пољу“ и на површинском копу „Велики Црљени“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *