Прослава Видовдана, дана Општине Лазаревац (ВИДЕО)

Поводом прославе Видовдана и 133 године обележавања дана општине Лазаревац,  у организацији ГО Лазаревац приређен je богат свечани програм који је отпочео Светом литургијом у храму Светог великомученика Димитрија, у раним јутарњим часовима.

Програм је настављен послужењем парастоса у крипти храма, затим полагањем венаца у част и славу српским јунацима, након чега је уследила и Свечана седница Скупштине градске општине Лазаревац. 

На Свечаној седници одржана је и додела Видовданских награда у категоријама за изузетне постигнуте резултате, стваралаштво младих, у оквиру противпожарне заштите, као и награде за истакнуте појединце, установе и удружења.

Видовданска награда уручена је директорки Гимназије у Лазаревцу, Јасни Марковић. Гимназија у Лазаревцу награђена је за изузетне резултате које су ученици и наставници остварили током ове школске године и за брзу и квалитетну реорганизацију наставе у  врло компликованим условима пандемије. 

Награда у области противпожарне заштите припала је Бранку Лазаревићу из Брајковца, запосленом у Ватрогасно спасилачкој јединици Лазаревац.

У области стваралаштва младих, награде су добили Лука Костић и Ђорђе Комадина. Лука Костић је ученик првог разреда природно-математичког смера.  Бројним ранијим успесима Лука је ове године придодао 1. место на Републичком такмичењу из биологије. 

Ђорђе Комадина је  веома успешан студент треће године Медицинског факултета Универзитета у Београду и бивши ђак Гимназије у Лазаревцу.

Такође, у преподневним часовима у ГО Лазаревац приређен је и свечани пријем представника општине Валандово из Северне Македоније. 

Председник општине Бојан Стевић угостио је делегацију општине Валандово, са којом је прва повеља о братимљењу  потписана још  1977. године, а због познатих дешавања у деведесетим годинама сарадња је поново успостављена 2019. године. Две братимљене општине током свих ових година негују пријатељство и размењују искуства у свим областима.

У подне је одржана и фијакеријада, коју већ 18 година овим поводом организују одгајивачи коња, а најмлађим посетиоцима у Градском парку било је доступно јахање понија и фотографисање.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *