Почео транспорт одлагача за Поље „Ц“ РБ Колубара

Нови одлагач је значајна инвестиција за рударски сектор ЕПС-а и вредан је скоро 15 милиона евра.

Цео систем, који је део пакета „А“ у пројекту заштите и унапређења животне средине у колубарском угљеном басену и биће комплетиран крајем године. Поред одлагача, пакет „А“ садржи  и набавку и монтажу роторног багера капацитета 6.600 кубних метара на сат, система трачних транспортера и напајање електричном енергијом.

У оквиру првог „зеленог“ пројекта у ЈП ЕПС јесте и набавка система за управљање и контролу квалитета угља и одлагача за међуслојну јаловину за угљенокоп „Тамнава Западно поље“.

Цео пројекат вредан 181 милион евра финансира се кредитом Европске банке за обнову и развој, Немачке развојне банке, а уз помоћ Владе Немачке и уз учешће ЕПС-a.

Овим пројектом унапредиће се технологија откопавања угља и обезбедити уједначен квалитет лигнита из РБ Колубара, из којег се у ТЕ у Обреноцу производи више од  половине електричне енергије за тржиште Србије.

Свечаном пуштању одлагача у транспорт присуствовао је и ВД директора ЕПС-а Милорад Грчић, који се овом приликом обратио присутнима.

„Наглашавам да је ово први  багер који је урађен по апсолутно свим европским  стандардима, са циљем максималног нивоа заштите животне средине, заштите људи који раде у површинским коповима и заштите свих на које његов рад и рад површинског копа утиче“, истакао је Грчић.

„Значајно је смањен ниво буке, ово је први багер који има прскалице на апсолутно свим местима која су критична, а распршивањем се спушта ниво прашине која одлази у атмосферу. Због свега оовога веома је важно да схватимо да овај багер означава нову еру у Електро провреди Србије“, закључио је он.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *