Обележена рударска слава Свети Прокопије

Рударска слава Свети прокопије обележена је данас у Барошевцу у организацији Синдикалне организације “Колубара-површински копови Барошевац”.

Након окупљања гостију у порти цркве Брвнаре и ломљења славског колача, на спомен плочу рударима штрајкачима из 1939. године у Рудовцима, венце су положили Александар Антић министар рударства и енергетике, Милорад Грчић директор ЕПС-а, Милан Ђорђевић председник синдиката ЕПС-а и Миодраг Ранковић, председник синдиката Колубаре.

“Свети Прокопије, рударска слава традиционално се обележава у Колубари, у Барошевцу. Захваљујући рударима Колубаре свака друга сијалица у Србији светли”, рекао је Грчић додајући да се половина српске струје произведе захваљујући Колубари. 

Он је додао да ЕПС завршава велики зелени пројекат, инвестицију која траје годинама уназад, вредности 180 милиона евра у РБ “Колубара” у циљу модернизације, занављања опреме, постизања нивоа заштите животне средине као у најразвијенијим коповима Европске Уније.

“Све је то у реду, али без фактора “човек”, без фактора “рудар”, нема производње угља. Свим рударима и у РБ “Колубара” и у копу “Дрмно” честитам славу рудара и желим им свима да дуго година буду у здрављу, а посебно да дуго буду здрави и дуго поживе од оног момента када оду у пензију”, поручио је Грчић.

Министар Антић најпре је у име Владе Републие Србије и Министарства енергетике свим рударима у Србији честитао славу. Он је пожелео рударима да их њихов заштитник чува и да се, радећи овај тежак посао, враћају живи и здрави својим породицама.

“Ја морам са великим задовољством да истакнем да смо у овој години урадили анекс и продужили важење Колективног уговора, да смо успели, верујем, да изнађемо решења да овим људима бар још мало побољшамо квалитет и услове рада. Желим да се захвалим свим људима у ЕПС-у на свим добрим резултатима које остварују. 2017. година је била изузетно комплексна, са врло тешким условима у којима смо радили услед одређених проблема, као што су геолошки проблеми на пољу  и суша, али захваљујући изузетним напорима свих запослених имали смо рекордну производњу угља.

И ове године смо наставили у истом ритму. ЕПС је наданашњи дан произвела 8,3 посто електричне енергије више него у истом периоду прошле године и то капитално утиче и на укупан раст наше економије и на индустријску производњу. Настављамо са снажним инвестиционим циклусом у Електропривреди Србије, у рударству и у производњи енергије, са идејом и са циљем да ова највећа и најзначајнија државна компанија остаје лидер у својој области у региону и да буде стабилно, сигурно место за рад тридесетак хиљада људи”, рекао је Антић.

Миодраг Ранковић, председник синдиката Колубаре, овом приликом је рекао да је прошле године ова иста екипа људи стајала код спомен плоче и да је година пролетела за час, те да може тек да замисли како време лети рударима који раде 365 дана без престанка.

“Ја могу да пожелим нашим рударима да наставе овако да раде и пуно здравља и среће и честиам им данашњи празник”.

Птедседник Синдиката ЕПС Милан Ђорђевић најпре је рекао да се не слаже да је рударима пролетела година, јер како је истако рударима “сваки дан је тежак као година”. 

“Врло им споро теку дани, јер нема довољно радника, плате су све мање, а услови све тежи. Захваљујем се и директору ЕПС-а и министру Антићу на овако лепим речима, поготову што знам да су то људи који воле ЕПС. Наш ресорни министар је овде већ пет или шест година, ако да Бог биће још најмање толико, а директор ЕПС-а исто тако. Захваљујем се свим директорима који су данас дошли, јер ово је слава свих рудара целе Србије.

Ја бих овом приликом нашим рударима пожелео највише здравља, јер је у нашој земљи здравље рудара нарушено. Радни и животни век се нажалост скраћује, упркос тенденцијама у Европи и свету да се живот продужује. Мукотрпан је тај посао. Рудари су најскромнија грана или фела људи, њима не треба пуно, њима треба лепа реч и они раде свој посао. А да знају да раде, можда најбоље у земљи свој посао, доказ су министрове речи које је изговорио”, рекао је Ђорђевић и честитао славу рударима уз рударски поздрав “Срећно!”, додајући се да ће се синдикат заједно са пословодством и Владом трудити да омогући да рударима буде макар мало лакше.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *