Нoтар од понедељка у згради „Посејдон“

У недавно отворену пословну зграду „Посејдон“, након АИК банке, ресторана Посејдон и вртића Раша и Маша, данас се на први спрат уселила и  канцеларија лазаревачког Јавног бележника Надежде Тодоровић. Од понедељка 23. јула послове промета непокретности, оставинске поступке, овере потписа, разних изјава и овлашћења, овере преписа или копија исправа, грађани Лазаревца ће обављати у модерном и наменски организованом простору, на новој адреси, у Улици Димитрија Туцовића број 7А, у близини зграде градске библиотеке.

Институција јавног бележништва у Србији постоји од 1. септембра 2014. године, од када ради и једина канцеларија лазаревачког нотара, Надежде Тодоровић. Канцеларија се најпре налазила у Улици Николе Вујачића, а у последње три године до данас била је у Улици Светог Саве (бивша Козарева). Како је временом проширена надлежност и делокруг послова јавних бележника, тако се указала потреба за већим и функционалнијим простором у Лазаревцу, који ће од понедељка бити на располагању грађанима од понедељка до петка од 9 до 17 часова.

Како сазнајемо од запослених у овој канцеларији, нови простор убрзаће процедуре и смањити време чекања за промет непокретности. Новина је и измена Закона о упису у катастар непокретности и водова, према којој од 1. јула ове године, након овере уговора о промету непокретности грађани више немају обавезу да оверене уговоре и исправе лично носе у Катастар непокретности, већ је то постала законска обавеза Јавног бележника који је дужан да их достави служби Катастра непокретности путем електронског шалтера у року од 24 часа од дана састављања и потврђивања исправа, што ће повећати правну сигурност и увести ред у евиденцију промета непокретности.

Иначе, изградња пословне зграде „Посејдон“, првобитно замишљене као тржни центар, започета је још почетком деведесетих година и више од 20 година била је ругло у центру града. Недавним завршетком изградње потпуно је променила изглед овог дела Лазаревца.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *