Колубара Услуге – тресла се гора…

О захтевима за смену са места директора, новоj систематизациjи и будућности Услуга, за Праве новине говори директор предузећа Колубара Услуге Драган Јевтић.

 

Како коментаришете недавно одржан протест дела радника предузећа „Колубара Услуге“ због кашњења зарада?

-Одржан jе протест jедног дела радника, а орагнизатор jе био Јован Ненадић председник синдиката, иако се ниjе jавно приказивао, као и неке политичке партиjе коjе су на оваj начин покушале да прикупе поене. Jа бих се захвалио радницима Колубара Услуга коjи нису подлегли притисцима и манипулациjи, а жао ми jе тих људи коjи су дошли овде, коjи нису схватили озбиљност речи директора РБ Колубара Милорада Грчића, коjи jе jош у суботу изjавио да ће плата бити у уторак, а да ће се примања за фебруар реализовати у наредном периоду чим се обезбеде новчана средства.

Један од захтева била jе Ваша смена са места директора?

– Поставили су одрђене захтеве о коjима они не одлучуjу. То jе исто као када бих jа сада тражио смену Владе или Премиjера или било кога, што jе бесмислено. Људи мораjу да схвате да више ниjе систем самоуправљања и да о смени директора може говорити само онаj ко га jе и поставио, а у овом случаjу Премиjер Владе Републике Србиjе даjе предлог Скупштини и она одлучуjе о смењивању. Сигурно директора не може сменити група незадовољних радника.

Да ли jе након протеста постигнута нека врста договора?

-jмали смо сатанак са групом радника коме су присуствовали и директор РБ Колубара Милорад Грчић и Боjан Стевић као представник локлане самоуправе. Разговарали смо о њиховим захтевима и о могућностима изналажења решења. Директор Грчић jе рекао да ће у наредном периоду покушати да обезбеди 200 милиона динара за Колубара Услуге, што су неопхода средства како би била исплаћена фебруарска плата и ушло се у редовне даље исплате.

Међу радницима доста се причало о новоj систематизациjи. Да ли jе завршена и шта jе измењено?

– Многи су причали разне теориjе о новоj систематизациjи иако jе она тек jуче показана званично, а дотле нико ниjе могао да jе види. Било jе дезинформациjа да су оштећени хигиjена и обезбеђење, а jуче су се и сами радници уверили да то ниjе тако, односо да су њихови коефициjенти подигнути jер су они ти коjи наjвише зарађуjу и доприносе. Оно што сам увек причао jесте да Колубара Услуге имаjу доста радника у администрациjи коjи не доприносе и њима jесу смањене плате. Морам приметитити да су управо они наjвише и били на протесту, очекуjући да ће остати на истом радном месту да ништа не раде а примаjу плату. Апсурд jе да запослени у администрациjи са основном школом имаjу плату од 50 хиљада динара, а они коjи раде на копу имаjу много мање. То се морало променити. Ми ћемо консултовати раднике и Синдикате и усвоjити њихове предлоге ако их буде било.

Колико систематизациjа доноси промена?

– Нова систематизациjа примениће се од марта, односно од мартовске плате. Биће одређених промена на поjединим радним местима. Што се тиче активности, људи коjи су радили они су и даље на своjим радним местима, а они коjи нису радили већ само исли по канцелариjама и водили разговоре, то ће моћи jош док не ступи нова систематизациjа, jер jе план да се администрациjа знатно смањи. С обзиром да jе пред нама сезона рекултивациjе потребни су радници у тоj области, дрвосече, тримераши итд. тако да ће броjни радници добити премештаj, односно биће им понуђена нова радна места, jер ће морати да зараде плату коjу примаjу. Ако то неће, могу да узму књижицу и траже боље. Ја веруjем да су они сви стручни и да ће код приватника боље профитирати неко у Колубара Услугама.

Када ће се услуге уселити у нову зграду?

-Што се тиче нове зграде кренуо jе први степен примопредаjе. Комисиjски су утврђене неке неправилности, Колубара Грађевинар jе то отклонила. Сада остаjе да се уреди плато испред и приземље, што би требало да буде пословни простор коjи ћемо издати. Очекуjем да ће се дирекциjа Услуга у нову зграду преселити за месец дана.

Шта Услуге очекуjе у будућности?

j даље остаjемо у процесу приватизациjе, немамо за сада додатних информациjа, али да бисмо опстали потребно jе проширење делатности. Добили смо у Колубари тендер за папир, односно секундарне сировине, коjи стоjи у фиоци два месеца, мислим да и ту неко блокира, а добили смо дозволу и за гвожђе. Некоме очигледно не одговара да ми узмемо таj посао за секундарне сировине. Морамо добиjати више послова на тендерима, недавно смо одбиjени од jедне фирме где смо слали понуду jер наша цена била наjвећа. Ако тако остане, а то многи не схватаjу, од маjа 2016. године Колубара Услуге ће бити у много већем проблему, баш зато што немаjу те додатне делатности коjе jа покушавам да развиjем, а неко покушава да угаси. Шта ће бити тада кад Колубара не буде више могла да расписуjе тендер, већ ће све то радити ЕПС…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *