ДЕЛЕГАЦjЈА СВЕТСКЕ БАНКЕ ПОСЕТjЛА РБ КОЛУБАРА

“jмпресионирана сам оним што сам данас видела на колубарским коповима и ситуациjа jе много боља у односу на време непосредно након поплава. Ово jе одличан напредак, jер копови Рударског басена „Колубара“ у маjу нису производили угаљ, а сада jе производња око 65.000 тона угља на дан, односно око две трећине од стандардних количина. То jе брз опоравак производног система” – рекла jе Елен Голдстин, директор Светске банке за jугоисточну Европу, Европу и централну Азиjу, коjа jе данас са сарадницима посетила РБ „Колубара”.

 

О реализациjи проjекта испумпавања воде из поплављених копова делегациjу Светске банке информисали су Александар Обрадовић, директор „Електропривреде Србиjе” и Милорад Грчић, директор РБ „Колубара” са сарадницима. Голдстин jе похвалила ЕПС и „Колубару“, истакавши да jе направљен одличан напредак у испумпавању воде са копа “Тамнава-Западно поље”, из коjег jе већ испумпано 67,2 милиона кубика воде, а ниво воде jе спуштен за више од 10 метара.

 

“То jе одличан напредак и 11 пумпи свакодневно испумпава воду са поплављеног копа”, казала jе Голдстин – Уверили смо се да ће средства Светске банке опредељена у оквиру хитног заjма од 300 милиона долара за санирање последица поплава бити уложена у оно што jе наjвећи приоритет за Србиjу, а то jесте испумпавање воде из колубарских копова.

 

Како jе рекла Голдстин, ЕПС jе предузео све социjалне и мере заштите животне средине и сваки дан проверава квалитет воде коjа се испумпава са поплављеног копа. “ Та вода jе чак чистиjа од оне коjа тече реком Колубаром и 15 различитих врста рибе jе пронађено у вештачком jезеру насталом после поплава на том колубарском копу, а води се рачуна да се те рибе безбедно врате у реку Колубару “, истакла jе Голдстин.

 

Александар Обрадовић, директор „Електропривреде Србиjе“, рекао jе да jе посета представника Светске банке на наjвишем нивоу изузетно важна за Србиjу и ЕПС. Како jе обjаснио Обрадовић, представници Светске банке су се уверили у напредак проjекта на терену и у то да се планови испуњаваjу. Обрадовић се захвалио представницима Светске банке на високоj професионалности, размени искустава и одличноj сарадњи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *