Удружење фотографа венчања – за ваше најлепше успомене

Данас када смо преплављени фотографијама, на интернету, новинама, друштвеним мрезжама, стекао се утисак да фотографски занат више не постоји и да је нешто што може свако да ради. Са друге стране потребне су године учења, познавање техничких параметара, познавање светла… И можда најважније је оно што је рекао Ансел Адамс: “Најважнија компонента сваке камере се налази неколико милиметара иза ње”.

Свадбена фотографија је део фотографије који је посебно деградиран годинама, сводило се све на фотографисање гостију, без много приче. Данас свако од нас иде на едукације, семинаре, улаже у опрему и знање.

Због свега тога смо направили Удружење фотографа венчања. Нас седам фотографа који имамо регистровану фотографаску делатност смо се окупили ради заштите струке, али и права младенаца. Искуство које поседујемо као и жеља да се фотографисање венчања подигне на још један виши ниво, много лакше ћемо пренети кроз заједичко деловање“.

Два су правца деловања коај су у овом удружењу одредили, а то су едукативни правац и борба за права фотографа.

Едукација колега, свих оних фотографа који фотографишу венчања, подразумева знање пре свега како да напредују, како тај квалитет валоризовати и заједички бранити струку која је данас ниским гранама. Поред едукације колега, ићи ће и едукација младенаца паралелно. Као што сте видели, већ смо публиковали кроз билборд и електронске (лед) билборде, флајере, сајт, друштвене мреже фејсбук и инстаграм.

Сви они који се одлуче да организују своје венчање, треба да знају на који начин да изаберу фотографа, на који начин да се изборе са уценама и притисцима, а наравно биће и савета за младенце како најлакше организовати венчање, којим се критеријумима водити при одабиру свега онога што чини једно венчање итд.  

Као што је познато постоје ресторани који покушавају на све начине да условљавају младенце да изаберу неког фотографа, иако је закон сасвим јасан да нико нема право да условљава једном услугом другу услугу. Наравно постоје и ресторани који се баве својим послом и не мешају се у друге делатности.

Борба за права фотографа је пре свега заштита свих оних регистрованих фотографа, који имају пријављену делатност од људи који урушавају целу струку. Већина стиче утисак да је довољно купити фотоапарат и тако постати  фотограф. Ипак није све тако, поред фотоапарата, потребни су објективи који нису нимало јефтини, као и друга фотоопрема, потребно је платити доприносе и порез, трошкове осигурања, рентирања локала, сервиса, едукације, брендирања, маркетинга…

Удружење фотографа венчања позива и остале колеге да се прикључе и да заједно поставимо фотографаску струку тамо где припада, да овај занат обављају часно уз поштовање свих правила струке и колегилијалност, а свим младенцима поручујемо да је њихово право да изаберу фотографа за своје венчање.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *