Да ли сте знали да се у нашем граду већ 15 година производи немачки бренд века?

Компанија  Xella  послује деценију и по на српском тржишту. До сада, компанија је уложила преко 25 милиона евра у унапређење производње и проширење производног асортимана. Као синоним за квалитет,  Xella  наставља скоро један век дугу традицију производње материјала од поробетона, истовремено пружајући врхунску техничку подршку у свим фазама развоја пројекта. Међутим, иако смо сви чули за Ytong, ове чињенице о пословању компаније  Xella  у Србији сигурно нисте знали.

Компанија  Xella  Србија део је дуге и богате традиције, која траје скоро читав век. Наиме, настанак Ytong термоблока датира још из 1923. године, када је шведски научник  Johan Aksel Eriskon  осмислио нови материјал за брзу, лаку и еколошку градњу. Велика економска криза 30-тих година прошлог века приморала је истраживаче у Европи на проналажење материјала који би задовољио све веће потребе у грађевинарству, а у исто време смањио зависност европских држава од увоза и сече шума.

До сада, компанија је уложила преко 25 милиона евра у унапређење производње и проширење производног асортимана.

Очекивања су била велика. Нови материјал морао је бити еколошки прихватљив и нешкодљив за околину, пријатан за околину, са добром топлотном и звучном изолацијом, те отпоран на земљотрес, а у исто време трајан, чврст и негорив. Коначно решење проблема био је поробетон, материјал који је по карактеристикама био је сличан дрвету, али напреднији и лакши за уградњу.

Потенцијали новог материјала брзо су препознати. Прва индустријска линија за производњу поробетона започела је у шведском граду Yxhult. Комбинацијом назива града и шведског назива за бетон (betong) настала је најстарија робна марка међу грађевинским материјалима на свету – Ytong.

Индустријска производња поробетона започела је 1928. године, а траје и данас. Сада, са 96 погона у 20 земаља и организованом продајом у више од 30 земаља,  Xella  је један од светских лидера у грађевинској индустрији. Настављајући више деценија дугу традицију, компанија  Xella  у Србији производи материјале од поробетона у својој фабрици у Вреоцима скоро деценију и по. Но, велики успеси започињу малим корацима. Све је почело пре тачно 15 година.

15 година пословања на српском тржишту

Прича о пословању компаније  Xella  у Србији почиње 2005. године, након успешне приватизације предузећа Колубара Гасбетон, чиме започиње препород овог индустријског гиганта. У првој години, у реконструкцију производних погона у Вреоцима (надомак Лазаревца) уложено је преко 12 милиона евра директних инвестиција. Средства инвестирана у куповину нове опреме и машина, подизања стандарда безбедности на раду, проширивање капацитета производње и извоза допринела су и стабилизацији локалне економије.

У другој фази инвестиционог циклуса уложено је још 13 милиона евра у осавремењавање, аутоматизацију и додатно подизање квалитета производње, што је укупне инвестиције довело до износа од преко 25 милиона евра. Као део немачке компаније  Xella  Group, која има организовану продају у више од 30 земаља широм света,  Xella  у Србији наставља са инвестиционим улагањима, пласирајући на домаће тржиште производе и услуге врхунског квалитета.

Фабрика у Вреоцима један је од највећих производних погона у овом делу Европе.

Од 2006. године па до данас, компанија  Xella  у Србији производи и продаје премиум грађевински материјал за зидарске радове, под називом Ytong. Фабрика у Вреоцима један је од највећих производних погона у овом делу Европе. Поред Термоблока, као најпознатијег производа, Ytong асортиман обухвата и зидне плоче и блокове, фоноблокове, системске елементе, прашкасте материјале и алате за извођење и уградњу.

Као резултат праћења реалних потреба тржишта и законске регулативе, продајни асортиман проширен је на брендове Силка и Мултипор – односно подручје термичке и звучне изолације. Ова унапређења продаје и производње довела су компанију  Xella  на позицију системског произвођача и добављача грађевинског материјала, који је у стању да на квалитетан начин одговори свим позицијама и захтевима у извођењу и градњи. Оно што издваја наведене елементе на тржишту јесу, пре свега, њихове супериорне перформансе.

Силка је калцијум-силикатни блок са јединственим карактеристикама, који обезбеђује противпожарност (и до 120 минута), носивост (и до 30 МПа) и одличну звучну изолацију (и до 58 децибела). Идеалан је за израду преградних зидова пословних и стамбених простора, где постоје повећани захтеви за квалитетном звучном изолацијом.

Грађевински и изолациони материјали, робних марки Ytong, Силка и Мултипор квалитет потврђују бројним међународним признањима и атестима.

Мулитпор су минералне термо-изолационе плоче А1 класе негоривости намењене изолацији свих врста објеката. Поред тога што се може користити на класичан начин – за спољашњу изолацију објеката свих намена, Мултипор је јединствени материјал на тржишту који се може користити и за топлотну изолацију спољашњих зидова са унутрашње стране, без ризика појаве алги и гљивице.

“Грађевински и изолациони материјали, робних марки Ytong, Силка и Мултипор квалитет потврђују бројним међународним признањима и атестима, а оно што нас посебно издваја јесте чињеница да се технологија производње која је истоветна у Немачкој примењује и у Србији. Укратко, све је стандардизовано према највишем европском моделу и испраћено строгим контролама квалитета” – истиче Љубиша Вукадиновић, директор продаје.

Поред професионалне и стручне јавности, предности  Xella  производа препознале су и највеће инвестиционе куће у земљи.  Xella  материјали коришћени на преко 300 референтних пројеката, међу којима се издвајају Bellvile, A-Blok,
Blok 32, BW Vista i BW
Parkview,
Delta
City i Ada Mall.

 

YTONG блок – грађевински бренд века

У међувремену, за свој допринос, иновације и залагање компанија  Xella  Group добила је бројне међународне награде. Као најпрестижније признање, Ytong блок је 2013. године проглашен за најбољи бренд 20. века у категорији грађевинских материјала. Истовремено, Ytong блок је уврштен у Топ 100 брендова 20. века.

Иако се супериорност Ytong блокова огледа у њиховој вишеструкој функционалности, треба нагласити врхунске термо-излолационе особине, односно способност материјала да скоро не акумулира топлоту. Због значајних уштеда у трошковима грејања и хлађења (чак и до 50%), Ytong објекти су дугорочно исплативији од објеката који су зидани класичном опеком.

Ytong је идеалан блок за зидање ниско-енергетских објеката, који омогућавају лаку и брзу уградњу, уз минималан отпад на градилишту и врхунске уштеде у инвестицији. Из тог разлога, Ytong блок је избор број један у Немачкој у категорији свих грађевинских материјала, када је неопходна ниска топлотна проводљивост и висока еколошка одрживост. На српско тржиште Ytong блок доноси доступност грађевинског материјала који је 100% еколошки, даје могућност за зидање ниско-енергетских објеката, уз побољшану прецизност, брзину и друге уштеде у току самог процеса градње – што га чини идеалним избором за све објекте у новоградњи, али и објекте који се реновирају.

Лидер у дигитализацији индустрије грађевинских материјала

Као компанија са дугом традицијом,  Xella  у Србији успешно одговара на све захтеве савременог тржишта. Цунами технолошких иновација оставио је снажан утицај и на грађевинску индустрију – приморавајући целокупно тржиште на радикалну трансформацију.

Компанија  Xella  препознала је значај надолазећих промена, те је покренула пројекат blue.sprint којим уводи индустрију грађевинских материјала у дигитално доба. „Ова иницијатива подстиче коришћење нових технологија, БИМ-а и виртуалне стварности у грађевинској индустрији“ – истиче Драган Лазић, регионални директор компаније  Xella  за југоисточну Европу. Поред наведеног,  Xella  има богату интернет библиотеку са преко 480 BIМ Објеката – чиме је постала један од ретких произвођача грађевинских материјала у Србији који активно учествује у BIM имплементацији.

Истовремено, дигитализација је довела до тога да купци желе бити информисани до детаља, док инжењери захтевају директан контакт са произвођачем. Зато компанија  Xella  у Србији има стручан тим архитеката и инжењера, који су у могућности да клијентима пруже потпуну техничку подршку и помоћ у свим фазама животног циклуса пројекта. У жељи да грађевинску индустрију у Србији подигне на виши ниво,  Xella  позива све заинтересоване пројектанте, инвеститоре и извођаче, који желе да унапреде своје пословање, да је контактирају ради техничке подршке у пројектовању, извођењу и БИМ имплементацији.

Цилкурална економија и свеобухватна одрживост

Поред дигитализације, брига о екологији уткана је у све аспекте  Xella  пословања. Једна од најбитнијих мисија компаније  Xella  у Србији јесте да у свим аспектима свог пословања буде друштвено одговорна, али и да води рачуна о екологији, одрживости и заштити природне средине.

У средишту одрживости леже обједињени економски и еколошки интереси. Већ сада, компанија  Xella  у Србији испуњава строге захтеве Европске Уније да се 70% грађевинског материјала рециклира. Такође, за производњу материјала компанија  Xella користи искључиво природне материјале, а основне сировине (песак, креч, цемент, гипс) набавља од компанија које имају висок ниво друштвене и еколошке одговорности.

Већ сада, компанија  Xella  у Србиј испуњава строге захтеве Европске Уније да се 70% грађевинског материјала рециклира.

Следећа, али не и мање значајна компонента свеобухватне одрживости јесте смањење емисије угљен диоксида (CО2). Поред употребе постојећих индустријских објеката, за производњу компанија  Xella  у Србији највећим делом користи водену пару из суседне термоелектране као примарни извор енергије. Оваквом производном технологијом знатно се смањује употреба енергетских ресурса, док се трошење природних сировина своди на неопходни минимум. Природа се штити, а уштеђени новац улаже се у развој пословања, едукацију младог и талентованог кадра, те образовање тржишта.

Узимајући у обзир да је делатност ове компаније производња енергетски ефикасних и еколошких материјала за градњу, чланство  Xella  Србије у Савету за зелену градњу Србије је у потпуности у складу са мисијом компаније – уштеда енергије и очување природне средине. То, с друге стране, захтева континуиране инвестиције и развијање свести о важности улагања у одрживу производњу и друштвено одговорно пословање.

Друштвено одговорно пословање

Ако је компанија  Xella  у Србији на домаће тржиште донела нешто ново, онда је засигурно својим примером подигла стандарде у грађевинској индустрији по питању квалитета изградње и пословне културе. То говори дуга листа референтних објеката, као што су: Кула Београд, ГТЦ пословна зграда, Хотел Фалкенстеинер, Хотел Мона, Хотел Хилтон,
Кинеска амбасада, Клинички центар, Палата Правде, Тржни центар Ада Мoл, Тржни центар Инђија, Тржни центар Променада, Тржни центар Галериа, нову зграду Радио-телевизије Војводине, Технолошки парк у Новом Саду, Стадион у Бачкој Тополи, и многи други. Током изградње свих ових објеката, коришћени су  Xella  производи, чиме је брендовима као што су Ytong, Силка и Мултипор пружено велико поверење.

Xella Triumph је наградни конкурс за најбољу идеју и набоље изведени објекат изграђен  Xella  материјалима.

С друге стране, компанија  Xella  у Србији већ дуги низ година учествује на стручним скуповима и конференцијама, организује семинаре, wебинаре и радионице, а све у циљу образовања тржишта и ширења свести о значају одрживе и еколошке градње. Као додатак томе, под слоганом „Идеје које мењају свет“, компанија је покренула и Xella Triumph   – Наградни конкурс за најбољу идеју и набоље изведени објекат изграђен  Xella  материјалима. Прошле године, Гранд Приx освојио је 1×2 СТУДИО за Стамбени објекат за избеглице и расељена лица у општини Уб.

Бренд који траје деценијама

Данас, 15 година након доласка на српско тржиште, компанија  Xella  наставља са растом, унапређењем производње и проширењем продајног асортимана. Све то је резултат континуалног улагања у развој, прилагођавањем потребама тржишта и ослушкивањем реалних захтева купаца.

И то није крај, јер  Xella  има спремене пројекте за додатне инвестиције од преко 3 милиона евра у годинама које нам предстоје. Но, поред изванредног комерцијалног успеха, еколошка одрживост, висок квалитет готовог производа, константна техничка подршка, брига за запослене и даље остају приоритети пословања компаније  Xella  у Србији.

Деценију и по, компанија  Xella  трансформише слику индустрије грађевинских материјала у Србији на позитиван начин. Током тог времена, компанија је у потпуности одговорила на све захтеве тржишта, инвеститора и инжењера, настављајући да се прилагођава изазовима дигитализације грађевинске индустрије и БИМ имплементације. Континуирани раст компаније  Xella  у Србији и локалне економије, заједно са њом, и даље се наставља.

Фактографија:

  • 2,5x брже зидање помоћу Ytong блокова,
  • до 7% већа Нето корисна површина помоћу  Xella  системских решења,
  • укупно 15 година постојања компаније  Xella  у Србији,
  • преко 300 референтних објеката у земљи и региону,
  • преко 3.000 изграђених породичних кућа у Србији,
  • преко 5.000.000 м2 изграђених у сектору новоградње,
  • преко 25.000.000 евра директних инвестиција,
  • разграната дистрибутерска мрежа на територији Србије и Црне Горе.

Две речи –  Xella  Србија. Прича се наставља.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *