Усвојен буџет и решење за запослене из „Дирекције“ која је угашена

„Главна тема био је  буџет за 2017. годину. У питању је рекордан буџет у висини од 995 милиона динара, без трансферних средстава и без тзв. „зеленог динара“, резимирао је по завршетку седнице председник Скупштине ГО Лазаревац, Томислав Рикановић.

„За начин на који су средсства из буџета распоређена вероватно има простора за дискусију и расправу, али смо данас могли да видимо да су одборници опозиције повели опсежну и конструктивну дискусију што се тиче расподеле буџета“.

Оно што је промена у односу на прошлогодишњи буџет јесте 50 милиона динара везано за таксе за загађиваче.

„То је некигх 4 -5 процената и у том смислу је и повећан буџет у односу на претходну годину“, каже Рикановић. „То је оно што је позитивно и приметан помак у односу на претходну годину, а ја се искрено надам да ће та средства у наредној години бити много већа“.

Од изузетне важности била је и тачка која се односила на будућност ЈП „Дирекција“.

„За ново предузеће које ће бити формирано од досадашње Дирекције, узета је једна делатност од ЈПКП, а то је јавна расвета. Други сегмент на коме ће се базирати рад тог јавног предузећа је одржавање путева. Видећемо у првих неколико месеци оправданост оснивања, односно реорганизације Дирекције. Доста одборника је изнело своје мишљење и они су оптимисти да то може да функционише, али свакако да је свим јавним предузећима тешко без субвенција Скупштине ГО Лазаревац. Закон је изричит да те врсте помоћи нема“.

„Наше једино рентабилно предузеће је ЈП „Топлификација“ и после дугог низа година, по први пут је од стране једног предузећа на рачун општине уплаћено близу два милиона динара на основу успешности пословања“.

Одборници су доста полемисали и око запослених у досадашњем ЈП Дирекција. Између 16 и 18 запослених биће распоређени по јавнбим предузећима, док ће они који остају у новом предузећу, како је речено на седници, радити за мање плате него до сада.

„Што се тиче прерасподеле радних места, оне су рађене у договору са руководством општине и директорима јавних предузећа. Наравно, увек има незадовољних, тешко је услишити све захтеве, али је тешко све то ускладити. Мислим да је ЈПКП Лазаревац преузело 110 људи, једог запосленог преузела је Топлификација, а остали су у Центру за културу, Првом приградском позоришту и Туристичкој организацији.

У наредној години можемо очркиувати реструктуирање свих јавних предузећа на територији општине. То су неки болни резови који се једноставно морају предузети.

Предсставници и шефови одборничких група као и председник општине Бојан Синђелић и предаседник Скупштине томислав рикановић упутили су својим суграђанима честитке поводом предстојећих празника.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *