Буџет општине Лајковац за 2021. годину мањи за 130 милиона динара

Скупштине општине Лајковац је јуче усвојила Одлуку о буџету општине Лајковац за 2021. годину и низ пратећих одлука. Буџет за наредну годину износи око 916 милиона динара, а са преко 160 милиона пренетих обавеза на располагању ће бити милијарду и 77 милиона динара. Пројектовани буџет мањи је за 130 милиона динара него претходне године, због уредбе Владе Србије из 2019. по којој накнада за заштиту животне средине не иде више директно у буџет општина и градова него у Министарство за заштиту животне средине.

Од 916 милиона скоро половина, односно 427 милиона, представља класичан оквир буџета, док средства по основу ренте од ЕПС-а (РБ Колубара) износе 297 милиона динара. У Фонду екологије, из наведеног разлога, биће само 1,5 милиона динара нових и око 20 милиона пренетих средстава. 

Председник општине Андрија Живковић је у свом излагању одборницима истакао да су ова средства коришћена за изградњу кишне и фекалне канализације, али су добрим делом усмеравана и за рад комуналног предузећа, што се у 2021. мора учинити из инвестиција, тако да је реално буџет у делу инвестирања „краћи“ за 200 милиона.

Упркос смањеном буџету нису повећане локалне комуналне и друге таксе, задржана су сва социјална давања, неће бити смањена помоћ пензионерима, ђацима, студентима, породиљама, наставља се буџетско финансирање сеоских амбуланти. Практично се за улагање у образовање, социјалну, дечју и здравствену заштиту одваја се скоро трећина буџета, односно 300 милиона динара.

Из буџета за наредну годину планирано је 40 милиона за одржавање затвореног базена (отварање се очекује у марту-априлу, ако дозволи епидемиолошка ситуација), од чега највише за раднике, као и 12 милиона динара за опремање Средње школе „17. септембар“, чија се темељна реконструкција приводи крају. Програму пољопривреде опредељено је 16 милиона, као и претходне године. Планирано је и 18 милиона динара (шест милиона од казни за саобраћајне прекршаје) за уградњу камера на 14 значајних саобраћајница, на свим важним установама и две камере за праћење брзине учесника у саобраћају на уласцима у Лајковац из правца Лазаревца и Ваљева. Пројекат ће бити финансиран фазно у две-три године.

Врло је значајна реализација споразума са ЕПС-ом по основу пресељења Малог Борка и Скобаља у износу од 220 милиона. Тај новац ће, пре свега, бити опредељен за наставак изградње водоводне мреже у Јабучју (Горњи крај и Виш), као и за изградњу постројења за пречишћавање питке воде попут оног у центру Јабучја, за изградњу модерне саобраћајнице која ће повезати базен са Улицом војводе Мишића чије је пројектовање у току, уређење дела Војног круга који ће бити додељен становницима из Скобаља који се определе за тај део Лајковца, за завршетак реконструкције и партерно уређење конака Брене Михаиловић.

Међу 28 тачака дневног реда прихваћен је Програм уређивања грађевинског земљишта, Програм за унапређење услова живота локалне заједнице, Локални акциони план за запошљавање, програми и планови рада Културног центра „Хаџи Рувим“, Градске библиотеке, Туристичке организације општине Лајковац и Установе за спорт и омладину. Дата је сагласност на Програм пословања ЈП „Градска чистоћа“ и на измене и допуне Ценовника комуналних услуга, јер је комуналном предузећу од 2021. поверено одржавање јавне расвете. Усвојен је Програм унапређења квалитета здравствене заштите становништва и Стратегија развоја социјалне заштите 2021-2025.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *