У “ЕУТЕКА“ библиотеци о будућности РБ Колубара

Др Слободан Радосављевић, руководилац Сектора за заштиту животне у РБ „Колубара“ упознао је присутне са напорима које овај басен улаже не би ли подигао стандарде еколошке заштите у свом раду и најавио да ће 2017.година, према планираним улагањима у овај сегмент рада и одобреним пројектима, бити најдинамичнија до сада.

Александар Мацура, из Тима Европа Србија, експерт за јавне политике Европске уније из области енергетике, рекао је између осталог: „Одлука о настанку РБ „Колубаре“ је последица одређених политичких и економских кретања у том тренутку, не само у тадашњој Југославији него у свету. Околности су се од тада, а то је било пре четрдесетак година, знатно промениле и треба да сви будемо свесни тога и да тражимо решење које највише одговара садашњим, новим околностима. Има бројних искустава у Европи, у земљама које су се прилагођавале јединственом енергетском тржишту или које су затварале руднике или им мењале намену, па ту можемо тражити корисна решења“.

На трибини је говорила и Гордана Стевић, чланица Општинског већа задужена за екологију, која је грађане информисала да ће општина ове године средства намењена за очување животне средине усмерити на побољшање квалитета ваздуха, заштиту воде и на едукациију становника о значају екологије.

Библиотеци „Димитрије Туцовић“ на почетку трибине, била је уручена ЕУТЕКА полица, која ће у наредном периоду бити део информативног пункта о Европској унији о овој библиотеци.

На овај начин библиотека у Лазаревцу се и званично уврстила у мрежу 47 ЕУТЕКА библиотека које су се одазвале иницијативи Делегације Европске уније да и библиотеке буду места информисања грађана о ЕУ.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *