ТЕМЕЉj КУЛТУРЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

 „Спремна сам да општини Лазаревац поклоним збирку слика наших уметника коjа jе доста заокружена и представља многе од наjпознатиjих имена савремене jугословенске уметности. О овоме сам jош у октобру прошле године разговарала са другом Савом Ђорђевићем, тадашњим председником ССРН општине Лазаревац и другарицом Зорицом Марић, председником Одбора синдиката Општине Лазаревац“, започиње своjе писмо Лепа Перовић, насловљено Скупштини општине Лазаревац 1969. године.

За своj поклон Лепа jе имала само два услова, да о колекциjи брине стручно лице и да она буде изложена, а не похрањена у неки депо.

„Ову збирку желела бих да поклоним општини Лазаревац због тога што сматрам да би она била jедно почетно jезгро уметничких дела на коjима би грађани тога краjа, а посебно многоброjна школска и друга омладина, могла да, гледаjући jе свакодневно изложену у просториjама, коjе би биле приступачне публици, jош више развиjе своj укус, за лепо сликарско дело“, стоjи у писму.

Уследио jе одговор у коме између осталог пише: „ Сматрамо да неће бити сувишно ако кажемо да jе све ово што сте учинили истовремено и подстицаj да нашу идеjу о ширењу културе брже остваруjемо. У овом циљу Скупштина jе на свечаноj седници, коjа jе одржана поводом прославе 25-годишњице ослобођења Лазаревца, на дан 19. септембра1969. године, донела и одлуку о изградњи дома културе у Лазаревцу“, у потпису председник Скупштине општине Драгомир Ђукетић.

Након овог писма, мала средина као што jе Лазревац постаjе богатиjа за 55 слика и пет скулптура вредности 184.200 тадашњих нових динара.

До изградње дома културе колекциjа jе била изложена и чувана у малоj сали зграде Општинске скупштине,  а о збирци бригу jе водила Оливера Килибарда, професор ликовног васпитања у лазаревачкоj гимназиjи.

У част рођења легаторке Лепосаве Лепе Перовић у Модерноj галериjи у Лазаревцу, 26. августа отворена jе документарна изложба „Лепосава Лепа Перовић, коjом jе и започето обележавање манифестациjе „Лепини дани“.

На изложби су приказане репродукциjе оригиналних фотографиjа легаторке Лепосаве Лепе Перовић из личне архивске грађе, коjа се данас чува у документарним фондовима jсториjског архива града Београда, у оквиру „Легата Коче Поповић и Лепе Перовић“ и „Легата сестара Перовић“, а коjе хронолошки конципираjу личне моменте из живота легаторке, али и њено активно културно и политичко ангажовање.

jзложба jе употпуњена документарном грађом. Нарочиту пажњу посетилаца привукла су писма, односно преписка из 1970. године, између Лепе Перовић и тадашњих челника општине Лазаревац.

Кустос модерне галериjе Дара Станоjевић истакла jе да jе у плану да се наредних година у оквиру манифестациjе „Лепини дани“ поред изложби, организуjу трибине и предавња, као и различите радионице за децу и одрасле у коме ће они бити упознати ближе са животом и радом Лепе Перовић. „Акценат ћемо ставити на обjашњење поjма колекционарства, као и на то зашто поjединци поклањаjу своjе колекциjе, и коjи jе смисао легата“, рекла jе она.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *