ШТО САМ СТАРjЈА СВЕ МАЊЕ ЗНАМ

Престава “Прах и пепео” jедан jе веома захтеван, али значаjан проjекат за Лазаревац, Ужице, али и нашу земљу jер говори о jедноj од наjважниjих епоха у нашоj историjи. Да ли jе подршка коjу сте добили адекватна?

-Ако кажем да jе инициjатива директора НП Ужице, након одржаног прошлогодишњег Јоакима, заправо била почетак конкретног промишљања на тему обележавања овог великог jубилеjа, сигурно ћете помислити да jе подршка струке била велика. Тако и jесте, међутим, ресорно министарство се оглушило о проjекат, о чему ће и у самом комаду билти речи, али предлог о заjедничком раду на тему Првог светског рата и Колубарске битке, иза кога стоjи Зоран Стаматовић била jе инициjална каписла и велика, велика част.

О овом тренутку, проjекат су сигурно подржали финансиjски, оснивачи оба театра, Град Ужице и ГО Лазаревац, као и Секретариjат за културу Града Београда и Министарство правде – Управа за сарадњу са црквама и верским заjедницама.jнформациjе коjе располажем говоре у прилог томе да ће и Министарство за рад , запошљавање, борачка и социjална питања, некако притећи у помоћ, као и поjедини привредни субjекти.Али, у овом моменту jе незахвално причати о томе.

На представи сарађуjете са НП Ужице. Та добра сарадња траjе већ дуже време, па ево и сада?

-Представа ће бити нешто “наjзачудниjе” што смо до сада урадили. j нама и ансамблу НП Ужице велики jе изазов.jмаће елементе кабареа, певаће се и свирати, пуцати, плакати, тужити…биће крви.jграће се, како ми у послу кажемо ” Брехтовски”. Биће то велико позоришно фестивалско дело.Заиста нешто наjвеће што смо урадили.

Важно jе истаћи да се Миловановићев комад бави обичним људима и ситуациjама коjе настаjу у тренутку када нам “рат закуца на врата”.Комад ниjе рецитал, нема великих парола, узвишених говора, не правимо пригодну представу коjа ће бити изведена тад и више никада.Оваj проjекат биће” одржив”, остаће на репертоару оба театра, као капитална сценски изведба.

Копродукциjа наша два театра ( ЛОС ЈУГОСЛАВОС, децембар 2013 године) била jе пробни балон и та представа успешно живи.Ових дана стижу позиви за неколико фестивала у Шпаниjи у 2015 за Маjоргин текст “ Лос Yугославос”. 

Премиjера се ближи, како теку припреме?

-Динамика рада на представи ” Прах и пепео” и резултати коjе реализуjемо у току процеса, задовољаваjући су.Нема већих трзавица, нити неких непремостивих проблема.Очекуjем их, када се приближи премиjера, jер увек  треба jош неколико дана..Али, Бранко Поповић jе вешт редитељ.Некада директор НП Ужице, професор на позоришним академиjама, а данас професор на Учитељском факултету, и више него спреман долази на сваку пробу.Тачно зна шта ради.j дозира нам информациjе, тако да jе пред нама и иза нас огроман истраживачки процес.Волим да радим са паметним људима.Волим сараднике од коjих учим.jскуство коjе поседуjем и у управљању и као стваралац само из дана у дан  потврђуjе ми jедну мисао, а то jе: Што сам стариjа, све мање знам. Дакле, док смо живи радимо на себи.То jе моj мото. 

А  српског народа,као да све мање зна.jсте грешке нам се понављаjу изнова и изнова, изнова….Не учимо на њима.незахвални смо.и брзо заборављамо.А нисам баш сигурна да како брзо заборављамо, истом брзином и опраштамо.

Очекуjете ли неке локалне, градске или државне званичнике на премиjери представе, с обзиром на jубилеj Колубарске битке?

Што се тиче премиjере, заказана jе за 14. децембар, а прва реприза за 15. децембар. У другоj половини децембра у два термина биће одиграна у НП Ужице.Оно што jе  мени и интимно и професионално наjважниjе, то jе да ће у публици седети глумци позоришта централне Србиjе и управници позоришта Заjеднице професионалних позоришта Србиjе.Моjи велики приjатељи и подршка.Своjе репертоаре за месец децембар управо ових дана усклађjуjу са премиjером представе ” Прах и пепео”.jма ли веће среће, за jедног уметника, него кад га струка признаjе…? Државни протокол, свакако чће бити позван.Представници политичког живота треба да погледаjу оваj комад.jнсистираћу на томе.А обзиром да ће комад бити премиjерно изведен у оквиру манифестациjе ” Дани Колубарске битек”, сигурна сам да ће и бити ту.

Ова представа ће бити лична карта наша оба театра у наредном периоду.Моjа jе жеља да буде и лична карта позоришне Србиjе. А већина моjих жеља се остварила.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *