Промоција књиге „Кандила са Кошара“ Радована Фуртуле

Књига епских песама „Кандила са Кошара“, аутора Радована Фуртуле, представљена је у лазаревачкој библиотеци „Димитрије Туцовић“.

По занимању лекар – специјалиста судске медицине, Фуртула стихове пише већ двадесет година, а песме у духу српске народне епике забележио је у књизи која је објављена у издању издавачке куће „Лестве“ из Косовске Митровице.

Како аутор наводи, писање песама био је велики изазов, имајући у виду да је наша епска поезија изузетно важна и да представља велики део српске, али и светске књижевности: „То су песме које постоје већ четири, пет година, скупио сам их и решио да их објавим. Песме се односе на значајна имена из наше историје, док су неки јунаци измишљени“.

Промоцију је отворила Јасмина Иванковић, директорка библиотеке, а о делу је говорила Данијела Петковић, професорка српског језика и књижевности. У програму су учествовали чланови гусларског друштва „Владислав Петковић Дис“ и глумац Дарко Бјековић.

У поговору књиге „Кандила са Кошара“ Драгутин Масловарић каже да Радован Фуртула „пером и кандилом призива епске стихове, стављајући им на груди и прса мушка гусле, која су зов светачки смислиле“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *