Миле Шаула – Прошлу годину обележиле две светске изложбе

Колики jе труд потребан да човек постигне успех и добиjе прилику да представи себе, своj рад, па и своjу земљу и град у великим светским метрополама, знаjу само они коjи су то заиста и учинили. Сви остали могу само да им честитаjу, а они коjи су у прилици да пруже подршку, уз претпоставку да схватаjу вредност овакве врсте повезивања мале локалне заjеднице у Србиjи и великих центара уметности у свету, имаjу прилику то и да покажу.

Миле Шаула, сликар из Лазаревца, и у 2014. години представио jе своjе радове на две велике изложбе, у Немачкоj и Америци.

У новембру 2014. године имали сте изложбу у Сан Франциску.

  – Радови коjи су били изложени на изложби у Сан Франциску представљаjу наjновиjи циклус радова, рађених за ову прилику. Радови су различитих формата, на платну и папиру, jер jе и сам простор специфичан. jзложба jе траjала неких месец дана, почев од 15. новембра и потом jе део радова прослеђен на изложбу у Лос Анђелесу.

Сарадња траjе већ неких 2-3 године, у време када jе галериjа била у Портланду. Људи коjи воде галериjу су били задовољни приjемом моjих радова и одмах се паjавила могућност моjе самосталне изложбе. Међутим , сама реализациjа jе дуго представљала проблем…У међувремену галериjа се преселила у Сан Франциско округ, и у маjу jе договорена изложба jер су се неке организационе ствари коначно решиле.

Као и увек, пре свега, био сам посвећен раду и припремама. Ако ту уметник остане истраjан и доследан и пружи у раду неки своj максимум енергиjе у том тренутку, све касниjе долази само од себе.Та енергиjа креативности просто мора бити препозната.

jзложба jе добро примљна, и постоjи оквирна идеjа да се вероватно током наредне године организуjе jедна моjа већа изложба са већим форматима и у неком већем простору.

Неколико месеци пре изложбе у Сан Франциску, имали сте изложбу и у Немачкоj?

  – Почетком маjа jе било отварање моjе самосталне изложбе у Берлину, у галериjи Јулиана Хундертмарк. jзложба jе траjала нешто дуже од месец дана и могу бити задовољан након свега. Дела коjа су излагана била су нешто већих димензиjа, него радови коjи су припремљени за Америку. Са поменутом галериjом сарађуjем већ неколико година и радови са изложбе ће бити даље излагани на уметничким саjмовима, на коjима галериjа редовно учествуjе.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *