Mаскенбалом затворен 33. Међународни фестивал хумора за децу

Последњи дан 33. Међународног фестивала хумора за децу протекао је у знаку награда додељених ауторима најбољих литерарних и ликовних радова, али и маскираних малишана који су са својим родитељима посетили плато лазаревачке Библиотеке „Димитрије Туцовић“ и уживали у наступу песника Тодета Николетића, Горана Новакова и копозитора и аниматора Бранислава Росића.

Најмлађи суграђани имали су прилику да у преподневним часовима погледају изложбу „Патуљци у пању“, аутора Милоша Живковића, који је креативно представио шумска бића из маште, док је мини маскенбал одржан поподне. Директорка фестивала Радмила Булатовић каже да је програм организован тако да се испоштују прописане епидемиолошке мере, као и жеље родитеља.

Осврћући се на целокупну манифестацију директорка Библиотеке „Димитрије Туцовић“ Јасмина Иванковић истиче да су најзначајнији део фестивала била два научна скупа чије су теме биле стваралаштво Добрице Ерића и Љубивоја Ршумовића.

„Веома смо задовољни, јер смо дали свој допринос теорији кљижевности за децу. Дали смо награду Предрагу Вуковићу Пеђолину за допринос ведром духу детињства. Наш песник из Републике Српске Јово Чулић добио је Златно гашино перо за своје стваралаштво за децу, а први пут смо доделили омладинску награду Селени Берић из Бања Луке, која је објавила своју прву песничку збирку ‘Танка нит’“, објашњава Иванковић.

Симболичан кључ града који је током трајања фестивала био у рукама деце враћен је назад председнику општине Лазаревац Бојану Стевићу који је поздравио све присутне и пожелео им да следеће године фестивал буде одржан уз веселу Гашину поворку, као што је то била традиција претходне три деценије.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *