ЈП „ЕПС“: Подизање брзорастућих засада биомасе, енергетске врбе на Пољу „Г“ (ВИДЕО)

На одлагалишту копа Поље „Г“ Рударског басена „Колубара“ данас је представљен еколошки пилот пројекат подизања брзорастућих засада биомасе. Догађају су присуствовали Милорад Грчић, в.д. директора ЈП „ЕПС“, Бони Норман, председник компаније „Е3 International“, Даниел Берг, саветник за финансије у „Е3 International“, Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета у Београду.

У сарадњи са ЕПС-ом, америчка компанија „Е3 International“ подигла је засад врба на око три хектара одлагалишта површинског копа Поље „Г“, као еколошки и енергетски пилот пројекат. Циљеви су производња биомасе, која се као обновљиви извор може користити за производњу електричне енергије, као и ремедијација земљишта и стварање заштитног појаса између копа и околине.

Прироритет је производња електричне енергије, а одмах потом повећање процента заштите животне средине у коју је до сада уложено 540 милиона евра, рекао је Грчић. Овај пројекат омогућава рекултивацију земљишта и стварање нових послова који ће омогућити лакшу правилну транзицију нагласила је Норман и додала да се на овај начин штите постојеће шуме. У наредних пет година биће видљиви резултати ових улагања.

Више погледајте у видео прилогу који следи.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *