Изложба слика Јелене Андабаке и Неде Крстић

Модерна галерија Центра за културу Лазаревац започела је своју излагачку сезону за 2019. годину отварањем изложбе слика „Рефлексија“, уметница Јелене Андабаке и Неде Крстић.

Иако се слике визуелно разликују, примарне идеје и ставовови ове две ауторке међусобно се допуњују. Неда Крстић насликала је људе из старачког дома, као и отуђеност која постаје велики проблем савременог човека. „Код мојих портрета старих људи застрашујућа спољашност је у ствари психолошко стање приказане особе. Желела сам да представим човеково удаљавање од изворности и његове бити“, наводи Крстић. С друге стране, радови Јелене Андабаке приказују бајковите пејзаже осликане лаганим потезима четкице.

Јелена Андабака рођена је 1991. године у Приштини. Основно и средње образовање је завршила у Крагујевцу. Дипломирала је 2015. године на Факултету уметности у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, на смеру графика. Мастер студије завршила је на истом факултету 2017. године. Стипендиста је фонда за младе таленте Републике Србије „Доситеја” министарства омладине и спорта.

Неда Крстић је рођена 1990. године у Аранђеловцу. Основно и средње образовање је завршила у Крагујевцу. Дипломирала је 2013. године на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, на смеру зидно сликарство. Мастер студије завршила је на истом факултету 2014. године, а од 2017. године је члан УЛУС-а.

Изложба ће трајати до 15. марта.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *