Изложба дела Саве Шумановића

Гостујућа изложба „Последња деценија Саве Шумановића“, реализована у сарадњи са Галеријом „Сава Шумановић“ из Шида, отворена је у четвртак 30. августа у Модерној Галерији Центра за културу Лазаревац.

Избор дела приредила је директорка Галерије слика „Сава Шумановић“, Весна Буројевић. На изложби је приказано двадесетак слика последњег сликарског опуса једног од најпознатијих српских сликара двадесетог века из периода од 1931. до 1942. године.

– На изложби су приказани пејзажи, део циклуса „Шидијанке“, као и слике које су претходиле настанку циклуса. Ту је и циклус дечији ликови, а изложба је прилагођена овом изузетно лепом простору и врло је лако било направити избор и поставку, каже Буројевић.

Шумановићев повратак из Париза у Шид, означава почетак те најзначајније фазе у његовом стваралаштву. Прошао је школовање и искуство Париза. Тада је први пут насликао пејзаже из околине Шида и у једном интервјуу рекао да је својим сликарским очима уочио лепоту светлости колорита које до тада ниједан сликар пре њега није приметио и насликао.

– Слике Саве Шумановића се не могу препричати, оне се морају доживети јер је светлост заиста посебна, а колорит је такав да је наш крај на његовим сликама лепши него уживо, каже Весна Буројевић.

Изложба слика Саве Шумановића ће у лазаревачкој Модерној галерији бити отворена до 27. септембра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *