Филмска прича Станислава Кракова

Трибина под називом „Станислав Краков – повратак из заборава“ одржана је у четвртак, 9. августа, у Библиотеци „Димитрије Туцовић“. Лазаревачка публика имала је прилику да чује непознате ствари из живота српског књижевника, новинара, уредника, филмског редитеља и официра који је својим радом и делом задужио српску јавност.

Трибину је отворио историчар Ратко Вукелић, а одмах потом Лука Роксић, ученик лазаревачке гимназије, присутне је упознао са Краковљевим животом и навео да је он личност која је највише занемаривана након Другог светског рата. Учествовао је у бројним биткама, у којима је више пута рањаван и одликован осамнаест пута.

Књижевник и директор библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, Мирко Демић, наводи да је Краков, осим што је био изузетан ратник, био и велики писац. Аутор је дела „Кроз буру“, „Крила“, „Кроз Јужну Србију“, „Наше последње победе“…

Мало је познато да Станислав Краков води порекло од кнеза Станоја, родом из Зеока. Био је важна личност за коју јавност углавном није имала прилике да чује и баш из тог разлога, како је рекао Вукелић, требало би да се његов лик и дело уврсти у школски програм.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *