Духовна трибина и промоција књиге о Светом Нектарију Егинском

На овој духовној трибини, пред бројним Лајковчанима, говорили су професор српске књижевности Дарен Миливојевић, ктитор храма Светог Нектарија у Ваљеву, дипл. инжењер грађевине и иконописац Наталија Ковачевић и, наравно, аутор књиге, протојереј-ставрофор Ненад В. Андрић.

“Књига “Исцелитељ – Свети Нектарије Егински” садржи путопис са Егине, живот Светог Нектарија и оно што је вероватно за читаоце најзанимљивије, чуда међу Србима у последње три године. У књизи је око 25 чуда, документованих именом и презименом и фотографијама исцељених са медицинском документацијом, као и оних који су успели да добију децу. Оно што је можда посебно интересантно људима је исцељење фудбалера Партизана Марка Јовановића, који је добио болест саркодиозу, која му је дијагностикована у Швајцарској. Прогнозе лекара су биле лоше, било је речи да неће моћи да настави фудбалску каријеру, али се он, као верујући човек, сетио Светог Нектарија, отишао је на Егину, тамо је провео две ноћи и, како сам истиче у писму, већ прве ноћи је осетио мир и благостање. Када се вратио, након седам дана је поново урадио лекарске налазе и уопште није било саркодиозе. Наставио је да игра фудбал у Вождовцу, Партизану, а сада је у Тел Авиву. Одломке из књиге, вечерас ће читати Василија Кокотовић, наша драмска уметница, која је велики поштовалац Светог Нектарија и коју сам упознао баш на Егини”, истакао је прота Ненад В. Андрић.

Свети Нектарије Егински је грчки монах који је био настојник манастира на острву Егина поред Атине. Рођен је половином 19. века, а преминуо је 1920. године. Према веровању, молећи се Светом Нектарију многи верници успели су да пронађу спас од малигних, али и бројних других болести. Овом нововековном светитељу се приписује више од 2000 чуда.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *