Драгиша Меденица – фотограф који је овековечио прошлост

Ретроспективна изложба фотографија поводом седам деценија уметничке и новинарске фотографије аутора Драгише Меденице из Ваљева отворена је у лазаревачкој библиотеци „Димитрије Туцовић“ и трајаће до 10. августа.

Фотографијом се овај аутор почео бавити шездесетих година прошлог века као сниматељ дописништва ТВ Београд и сарадник бројних дневних и недељних гласила некадашње Југославије, тако да  иза себе има дугогодишње стваралачко искуство потврђено бројним признањима.

Отварајући изложбу Јасмина Иванковић, директорка библиотеке је нагласила да су фотографије које је Меденица стварао изузетно значајне и за наш крај, јер су забележиле развој Лазаревца и РЕИК „Колубара“. Том приликом, она је истакла: „Око господина Меденице је знало да у правом тренутку запази и сними важне догађаје из развоја Колубарског угљеног басена. Тако су настале познате фотографије са отварања површинског копа Поље ‘Д’, мотиви из јамских рудника са ликовима рудара, као и затварање јаме ‘Јунковац’ 1974. године. Из тог периода је настала галерија фотоса без којих се не може замислити ни једна монографија и прича о колубарским рудницима. Био је аутор првих послератних разгледница Лазаревца, града који је до 1971. године био у саставу среза Ваљево“.

Фотографија „Шумадијски чај“ је уврштена у поставку музеја фотографије у месту Серданиоли код Барселоне. Камером је бележио важне догађаје и људе из Ваљева које је овековечио у монографијама „Ваљево, град и околина“ и „Десанка Максимовић у завичају“. Током његовог тромесечног боравка у САД настала је фото-монографија „Кроз амерички Запад“. Носилац је звања мајстор фотографског заната и мајстор уметничке фотографије. Међу друштвеним признањима истичу се Орден рада са сребрним венцем и Награда града Ваљева за уметност.

Свој уметнички таленат и љубав према фотографији успешно је пренео на своје наследнике. У току свог 70. годишњег рада излагао је на бројним колективним изложбама, а имао је и око 50 самосталних изложби фотографија.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *