Почела реконструкција Железничке и улице Милована Лазаревића (ВИДЕО)

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас општину Лазаревац где је почела реконструкција двеју улица. За ову намену Град Београд је обезбедио готово 300 милиона динара, што је око 2,5 милиона евра.

“На овај начин показујемо колико нам је сваки део града важан. Железничка улица је некада била траса „Ћире”, а сада је у лошем стању. Иначе, то је добра веза од Ибарске магистрале до самог центра Лазаревца, до аутобуске и железничке станице. Сасвим је сигурно да ће се растеретити остале улице. Урадићемо 1,4 километра улице, а за то је обезбеђено око 170 милиона динара. Биће урађена бициклистичка стаза, 156 паркинг места и замењене старе азбестне водоводне цеви”, појаснио је Весић.

Према његовим речима, око хиљаду грађана који живе у Железничкој улици, као и они који је буду користили имаће саобраћајницу каква и треба да буде. То је био захтев грађана и Општине Лазаревац, додао је он.

” Урадили смо много улица у Лазаревцу, али не можемо све одједном. Зато се трудимо да сваке године урадимо неку улицу”, истакао је Весић.

Како је рекао, друга улица која се ради је Улица Милована Лазаревића, за чију реконструкцију је издвојено 130 милиона динара.

“У овој улици живи 3.000 људи. Биће урађено око 1,2 километра ове улице, ширине 3,5 метара, затим комплетна јавна расвета, оптички каблови ће бити постављени, као и канализационе цеви за прикупљање кишне канализације “, нагласио је Весић.

Улагања у приградске општине су повећана готово пет пута у односу на период од 2012. године, рекао је Весић. 

“У Лазаревцу је најважнија изградња канализације која почиње у оквиру пројекта „Чиста Србија”. Лазаревац ће добити два постројења за прераду отпадних вода, и то у Великим Црљенима и у самом Лазаревцу. Добиће 128 километара секундарне канализационе мреже, чиме ће већи део општине имати канализацију, а отпадне воде ће се прерађивати и у чистом облику испуштати у природу “, навео је Весић.

Он је рекао и то да ће у оквиру пројекта проширења Бг воза бити урађени дупли колосеци, то јест колосеци ће бити појачани ка Младеновцу и Лазаревцу. 

” Уместо садашња три поласка и повратка дневно између Лазаревца и Београда, тада ће бити између 35 и 40 полазака дневно, у шпицу на 10, 12 до 15 минута и ван шпица на 45 минута, што ће потпуно променити живот људи у Лазаревцу”, објаснио је заменик градоначелника.

Весић је рекао да је Улица Милована Лазаревића веза са ауто-путем Карађорђе, који ће се радити и такође омогућити да Лазаревац постане атрактивнија општина. Како је додао, Железничка улица се налази поред индустријске зоне која је важна због тога што је обећано да ће после Обреновца следећа велика инвестиција бити у Лазаревцу.

“Трудићемо се да компанија која буде радила има такву врсту посла да се више тражи женска радна снага. Лазаревац, према просеку, има добре плате, али суштински има највећу разлику између запослених жена и мушкараца, управо због Колубаре и специфичности посла “, нагласио је Весић и додао да грађани Лазаревца последњих година могу да виде да нису грађани другог реда и да Град Београд, Република и Општина брину о њима.

Када сви радимо у истом правцу, навео је Весић, можемо да учинимо много да се сваки део Београда развија.

“Треба још тога да се ради, али сваке године доводимо ствари у ред. Ако наставимо овим темпом, у једном тренутку ћемо уредити већину инфраструктурних проблема и људи неће размишљати о томе да ли су им основне потребе задовољене као што су пут, канализација, вода, јавни превоз јер то свако треба да има”,  закључио је Весић.

Председник општине Лазаревац Бојан Стевић рекао је да је пре непуне две године грађанима обећана реконструкција Железничке улице. 

“Захваљујући квалитетном пројекту који је урадила Општина, партиципирали смо у Дирекцији за грађевинско земљиште. Осим саобраћајног растерећења, ова улица је значајна и због тога што ће прикупљати отпадне воде и кишну канализацију. За Улицу Милована Лазаревића је такође урађен квалитетан пројекат”, нагласио је Стевић.

Он је рекао да је знатно улагање у општину Лазаревац евидентно и то захваљујући квалитетним пројектима и разумевању Града Београда о потреби улагања у приградске општине. 

“Улица Милована Лазаревића добиће такође кишну и фекалну канализацију, телекомуникационе каблове, електроинсталацију, јавну расвету. Оно што је посебно значајно јесте то што ће све улице које излазе на Улицу Милована Лазаревића имати могућност прикључења на канализациону мрежу. Мења се и азбестни цевовод у Железничкој, у дужини од 2,8 километара, а у Улици Милована Лазаревића 2,3 километра. После ове две улице у плану нам је реконструкција Улице Вука Караџића и Колубарски трг“, нагласио је Стевић.

Он је захвалио Горану Весићу и његовим сарадницима јер су, како је навео, препознали проблеме у функционисању грађана општине Лазаревац.

Рок за завршетак Железничке улице је крај маја, а за Улицу Милована Лазаревића крај септембра.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *