Општинска помоћ младим пчеларима

Пчеларство је последњих година све више заступљено на територији лазаревачке општине. ГО Лазаревац издвојила је милион динара и за двадесет газдинстава обезбедила пет ројева пчела са припадајућим кошницама. Поред тога, искусни пчелари који су дали своје ројеве вршиће обуку и бити ментори младим пчеларима који су добили нове ројеве.

Председник ГО Лазаревац, Бојан Синђелић са својим сарадницима обишао је младог пчелара Богдана Јанковића из Петке. „Желимо да Богдановим примером уверимо младе пчеларе да је могуће живети од пчеларства. Он је одличан пример да један млад човек може да се самозапосли и има перспективу, да жели да живи од бављења пчеларством и ми као општина чинимо све да помогнемо њему и сличнима који желе да уложе свој труд и рад у пољопривреду, а конкретно у овом случају у пчеларство“, рекао је Синђелић. 

Пчеларима се помаже на бројне начине, од републичких подстицаја по кошници ,  подстицајима Града Београда за набавку опреме, па до помоћи коју пружа сама општина. Члан Већа ГО Лазаревац, Ненад Бачанац, каже да је лазаревачко удружење пчелара „Будућност“ једно од најбољих удружења у Србији. „Ми желимо да тако и остане. Овај младић је добио пет ројева са припадајућом кошницом и свог ментора са којим ће, кроз ројеве који се развијају, развити и његово знање о пчеларству и надамо се да ће он сутра неком новом младом пчелару, кроз неке нове постицаје дати ројеве и преносити знање“, рекао је он.

Богдан Јанковић један је од двадесет домаћина који су остварили право на помоћ општине: „Пчеларством се бавим две и по године. Овакви подстицаји много значе и ја се надам да ће их бити још и у будућности. Надам се да ћу касније, када стекнем одређено знање, моћи да живим од пчеларства“.

Председник Савета за пољопривреду ГО Лазаревац, Александар Ракић, истиче да се овим подстицајима у пчеларству наставља добра пракса ГО Лазаревац и Савета за пољопривреду у циљу развоја пољопривредне производње. Он наглашава да је битно да је реч о конкурсима и субвенцијама и да та улагања буду у правом смеру у циљу квалитативног и квантитативног подизања нивоа пољопривредне производње.

Сви љубитељи пчеларства и сви они који су заинтересовни за квалитетан мед могу у недељу 2. септембра доћи испред градске општине где ће бити одржана јубиларна 25. манифестација „Дани пчеларства“ у организацији Удружења пчелара „Будућност“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *