Љубав, рад и посвећеност донели 31 награду из српског за Вокинце

Чак 31 награду на свим нивоима такмичења из срспког језика и књижевности, као и Kњижевној олимпијади, освојили су ове године ученици од 5. до 8. разреда основне школе „Војислав Вока Савић“. Данас су им у школи, овим поводом,  додељене дипломе.

Изузетни резултати дошли су као резултат вредног рада ученика и посвећености наставника српског језика. Ученици су се такмичили од фебруара месеца када је било школско, па до маја када је одржано републичко такмичење.  

На своје ученике поносна je Соња Марјановић, проф. српског језика и Руководилац Стручног већа наставника српског језика у ОШ„ Војислав Вока Савић”, која им је данас, приликом доделе диплома, заједно са осталим наставницима српског језика, упутила честитке.

Да је реч о изузетном успеху говори и податак да је 25 ученика учествовало на општинском такмичењу, од којих је њих 20 освојило награде и пласирали су се на градски ниво такмичења.

„На Републичком такмичењу учествовала су три ученика, што је заиста велики успех, јер годинама уназад се дешавало да из наше општине на овом такмичењу није било учесника“, каже она.

„Ми се трудимо да са децом имамо интерактивне часове на којима они развијају и критичко мишљење и вештине које су им потребне да би остварили резлтате, а ту је и велики број часова додатне наставе“, наводи професорка одговарајући на питање који је рецепт за успех.

На Републичком такмичењу изузетан успех постигла је Кристина Дробњак, ученица 7. разреда, која је од максималних 20 освојила 18 бодова.

Кристина је освојила 2. место на општинском, 3. на градском, а како сама каже, круна свега било је државно такмичење које је одржано крајем маја у Тршићу где је остварила сјајан резултат освојивши треће место.

„У почетку нисам имала неки конкретан циљ, већ је то само била жеља за проширењем знања и за који степен померим своје границе, али временом се то претворило у сан да учествујем на државном такмичењу, који сам надмашила освојивши треће место“, каже Кристина.

Она је похвалила све воје другаре, учеснике такмичења, а посебно се зхвалила наставницама Соњи Марјановић и Зорани Вуковић.

Кристинин успех дошао је као круна љубави према срспком језику и читању, коју је како каже имала од првог разреда, а што је уз посвећен рад наставница које су их интензивно спремале и биле отворене за сва питања резултирало овом вредном наградом.

Српски језик нема никог, осим нас

На питање, шта у данашње време које је пуно изазова, учинити да деца заволе књижевност, професорка Марјановић истиче да деци треба од најранијег детињства читати, а касније им дозвољавати да читају оно што они желе. Кад заволе читање, лако ће читати и лектиру, каже она, истичући да деца треба да виде књигу најпре у рукама родитеља.

„Важно је да научимо децу да је језик жива творевина и да се стално мења. Он је  комстантно изложен разним ударима и притисцима  са стране, посебно последњих година под утицајем навале страних речи.

Ми смо ти који имамо велику одговорност да очувамо наш матерњи, “рођени” језик, јер он је стуб нашег друштва. Како је  славни Вук говорио “језик је хранитељ народа и док постоји језик, до тада постоји и народ”.

Децу учимо да је важно да свакодневно негујемо и заливамо наш језик, као биљку. Богатимо  свој речник и умерено користимо стране речи и изразе и тако чувамо нешто што је наше и само наше.

Увек  је добро сетити се речи Душка Радовића да “Српски језик нема никог, осим нас.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *