Завршени „Мајски сусрети“ у Лазаревцу

Традиционално, седамнаесту годину за редом Музичка школа „Марко Тајчевић“ и Удружење музичких педагога и ствараоца „Виваче“, организовали су манифестацију „Мајски сусрети“, која окупља младе уметнике, ученике основних и средњих школа и студенте са триторије Републике Србије и из иностранства.

Они су се и овога пута такмичили у више различитих дисциплина, а то су хармонике, дувачки инструменти, камерна музика, клавири, виолине… Број учесника се из године у годину повећава, а ова школа је већ четири године паралелно и домаћин републичке смотре хорова и оркестара основних музичкиух школа и основних школа.

„Музичка школа „Марко Тајчевић“ већ четири године сарађује са Институтом за музику и културу из Руског града Белгорода и исто толико имамо сарадњу са професорима са института, па су и студенти овог колеџа гости и учесници манифестације Мајски сусрети“, каже директор лазаревачке музичке школе Александар Станковић.

Манифестација Мајски сусрети трајала је од 26. до 28. маја и завршена је наступом  пијаниста.

Савет за културу ГО Лазаревац и Туристичка организацоја ГО Лазаревац као носиоц пројекта, ове године оживела је „стару“ манифестацију, а то је ревијална смотра културно- уметничких друштава која се пре око двадесет година организовала у Лазаревцу, али је тада била такмичарског карактера. Ове године, обновљена је као ревијални део „Мајских сусрета“, а наступили су ансамбли друштава из Лазаревца и околине.

Директор туристичке организације ГО Лазаревац Мирко Ковачевић истакао је значај и важност манифестација као што су „Мајски сусрети“, које окупљају велики број гостију са стране, а који су у прилици да буду упознати са историјом и културом нашег града.

У овим „Мајским сусретима“ било је 960 учесника, а осим из Србије, били су и из Русије, Литваније, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *