Велики успех наших балерина

У италијанском граду Римини одржан је у мају „Fest Info Dance“, који је окупио велики број такмичара, међу којима је било и десет балерина из Центра за уметничку игру „Срна“ из Лазаревца. У јакој конкуренцији од 1.200 учесника, узраста од пет до 15 година, девојчице из нашег града одлично су се представиле и освојиле бројне награде.

Поред Сандре Володер, директорке и кореографкиње ове школе која полазнике учи модерном и класичном балету већ читаву деценију, петодневном боравку у Италији присуствовало је и неколико родитеља. Перфектно извођење у арт стилу које је налик модерном балету имала је Каја Иванковић и тако освојила прво место. Она је за соло извођење награђена такмичењем у Прагу 11. новембра, као и бесплатним смештајем. Групни наступ у арт стилу девојчица узраста од 10 до 13 година освојио је треће место, а њега су извеле Каја Иванковић, Селена Јовановић, Нина Јанковић, Тијана Бељић и Софија Антонијевић. Селена Јовановић и Лена Ивановић наступиле су као дуо и освојиле треће место, а трио који је изводио модеран балет, јуниорке Дејана Јанковић, Милица Јањевић и Магдалена Матић, такође су завршиле као трећепласиране. Најмлађа учесница Кристина Дробњак освојила је четврто место са соло наступом. У припреми кореографија помогле су асистенткиње Ирена Миловић и Анђелика Јовановић.

Најјача конкуренција била је за дечији узраст, где је за сваки плесни стил учествовало најмање шест школа. Поред учесника из Србије, било је и Швеђана, Хрвата, Словенаца, Мађара, Румуна и такмичара других нација који су имали само један циљ – да постигну велики успех и резултат за понос. Директорка Центра за уметничку игру „Срна“ каже да је презадовољна фестивалом и начином на који су се деца представила: „Било је учесника који су по неколико пута наступали у иностранству, али и оне деце која су први пут осетила чари такмичења. Девојчице и њихови родитељи вратили су се кући пуни утисака. Све је било лепо организовано, од пута који није био ни мало кратак, до смештаја и самог такмичења. Обишли смо Болоњу, Венецију, Сан Марино, али и уживали на прелепој плажи у Риминију“.

Добитница прве награде Каја Иванковић наводи да је изузетно задовољна успехом који су остварили: „Захвалила бих се балеринама Сандри Володер и Ирени Миловић које су осмислиле кореографију и припремиле мој соло наступ. Затим, свима који су помогли да моја другарице и ја одемо на ово велико такмичење и видимо Италију. За мене је ово значајно искуство, велики успех и мотив да вежбам и напредујем. Тренутно само размишљам о такмичењу у Прагу за које сам добила котизацију и смештај као награду“.  Говорећи о утисцима са самог путовања Каја истиче да су италијански градови дивни, пица и тестенине укусне, а Венеција очаравајућа.

Тијана Бељић, ученица шестог разреда ОШ „Дуле Караклајић“, каже да су је још од малих ногу привлачили наступи и костими плесача, када се и њој јавила жеља да постане део те сцене. „Зид моје собе краси безброј медаља и диплома са међународних и државних такмичења, разних фестивала и хуманитарних концерата. За сваки наступ се напорно спремамо и дајемо све од себе. Прво међународно такмичење на којем сам учествовала било је 2015. године у Бечу, где смо освојили друго место. Ове године у Италији нас је дочекала велика конкуренција, али смо успели да освојимо треће место на које смо сви поносни“, истиче Тијана.

Успех лазаревачких балерина је најбољи доказ да Србија има младе и креативне уметнике који могу освајати награде у конкуренцији са европским извођачима и на њиховом путу успеха потребна је већа подршка друштвене заједнице.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *