Трибина „Роми у времену“

Роми у образовном систему и улога асистента у просвети, Ромски координатори и њихов допринос инклузији Рома на локалном нивоу, Утицај политичког ангажовања Рома, Правни оквир за побољшање положаја Рома у контексту придруживања ЕУ, само су неке од тема о којима је било речи на овој трибини.

“Од 2005. до 2015. године смо имали декаду Рома и она није дала неке велике резултате, али је направљен одређени помак, а сада имамо стратегију која је урађена за период 2015-2025. година и то је наша нова декада. О томе ћемо данас највише говорити, а поред мене, говориће и асистент у просвети Јелена Костић, затим координатор за ромска питања Никола Јосиповић, потпредседник политичке асоцијације Рома за колубарски округ Иван Којић и обухватићемо доста битних питања, пре свега, за ромску популацију. Дакле, да видимо у каквим то условима они живе и како да лакше остваре своја права кроз институције и кроз регионалну сарадњу. Данас смо по први пут организовали ову трибину у Лајковцу јер желимо да пренесемо наша искуства нашим сународницима овде, а првенствено онима који живе у засеоцима Требеж, Палеж и Дубрава. Ми смо са општином Лајковац аплицирали за један пројекат који финансира Европска унија у сарадњи са Министарством финансија, а све у циљу побољшања услова живота ромске популације. Аплицирали смо за неких 450.000 евра од чега треба да буде урађена кишна, фекална канализација и асфалт, а биће реновирани и поједини легализовани објекти. Такође, потрудићемо се да пронађемо средства да нашим сународницима, који су социјално угрожени, помогнемо да легализују своје објекте”, рекао је пред сам почетак трибине, Драган Митровић Нана, председник стручног одбора за националне мањине Покрета социјалиста градског одбора Београд.

Деветој трибини “Роми у времену”, присуствовали су и руководећи људи општине Лајковац, председник општине Андрија Живковић, председник Скупштине Живорад Бојичић и члан Општинског већа Владан Костић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *