Тренинг за реаговање у ванредним ситуацијама

Ову обуку организује Фондација Ана и Владе Дивац, у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID), а намењена је члановима општинског штаба за ванредне ситуације, члановима савета за миграције и повереницима цивилне заштите.

“Морам да изразим велико задовољство на оствареној сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац. Данас смо ја и остали чланови општинског штаба за ванредне ситуације присутни на радионици, којом су обухваћене све оне ситуације које би могле да задесе општину Лајковац, услед разних елементарних непогода. Наравно, искрено се надам да до тих непогода неће доћи, али превентива свакако није на одмет. Ово је уједно почетак наше сарадње са Фондацијом Ана и Владе Дивац и, важно је истаћи да ће општина Лајковац имати корист од ове сарадње, не само у теоријском смислу, већ ћемо након обуке, од ове фондације добити бесповратна средства у износу нешто већем од милион динара, за куповину опреме која је неопходна штабу за ванредне ситуације. Осим ове, успостављена је сарадња и између Фондације Ана и Владе Дивац и Центра за азил у Боговађи и, у блиској будућности, и тамо ће бити организована радионица у вези са мигрантима”, рекао је за наш лист председник општине Лајковац, Андрија Живковић.

Тродневну обуку у Лајковцу одржаће стручњаци и предавачи из области ванредних ситуација, а по званичној методологији тренинг центра сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Координатор овог пројекта, испред Фондације Ана и Владе Дивац, Милош Живковић истиче, да поред Лајковца у пројекту учествује још шест градова и општина.

“Пројекат “Подршка локалним заједницама у одговору на избегличку кризу” спроводи Фондација Ана и Владе Дивац, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), а циљ пројекта је да појача капацитете локалних самоуправа у одговору на ванредне ситуације. Дакле, не само на избегличку кризу већ на све могуће ванредне ситуације. С’ обзиром да је Лајковац једна од општина која има смештајне капацитете за мигранте, али и искуство борбе са природним непогодама, ми смо проценили да је неопходно да се помогне општини, да се ојачају капацитети и да, кроз овакве обуке, оставимо и неке материјале и приручнике, које ће и неки следећи чланови штаба и повереници моћи да користе”, додао је Милош Живковић.

Представници Фондације Ана и Владе Дивац су, истог дана када је почела тродневна обука у Лајковцу, Центру за азил у Боговађи уручили донацију у виду машине за чишћење снега, која ће олакшати боравак избеглицама и помоћи да Центар за азил боље функционише у наступајућим зимским месецима.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *