Свечано обележено 200 година цркве брвнаре у Вреоцима

У организацији манифестације учествовала је Српска Православна црква, Црквена општина Вреоци, Савет Месне заједнице и ГО Лазаревац. Свечаности је присуствовао велики број грађана, а овом приликом уручене су и захвалнице институцијама, установама, представницима општине и РБ „Колубара“, као и истакнутим заслужним појединцима, који су дали свој допринос развоју овог села.

На дан обележавања два века цркве брвнаре у Вреоцима освештане су и фреске у новом храму, а Свету архијерејску Литургију служио је Епископ шумадијски Јован.

Присутнима се обратио председник Савета МЗ Врееоци, Радиша Синђелић, који је изразио уверење да ће вреочка црква наставити да траје, упркос пресељењу села и наду да ће име Вреоца живети још дуго.

Председник ГО Лазаревац , Бојан Синђелић подсетио је да је црква брвнара од свог постанка била место сабирања предака у најтежим, али и у најрадоснијим тренуцима.

Поводом овог значајног јубилеја, представљена је и монографија  о овој светињи, аутора професора Небојше Ђокића са сарадницима.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *