Школа у Дудовици добила „Декаленд малу слободну библиотеку“

Пројекат „Декаленд мала слободна библиотека“ књижевнице Оливере Јелкић, који се реализује уз подршку Савета за образовање општине Лазаревац, по трећи пут је настављен на територији општине Лазаревац. Након Гимназије у Лазаревцу и ОШ „Вук Караџић“ у Степојевцу кућица са књигама постављена је и у ОШ „Михаило Младеновић Сеља“ у Дудовици.

Овим поводом Дудовицу је посетила и позната српска глумица Јелица Сретеновић која је рекла да је за школу најбољи поклон књига. „Какво је време дошло, неће бити ни књиге, ни библиотеке, већ само таблета, а библиотеке ће бити као музеји. То су моје црне слутње, не желим да се обистине, јер то не би ваљало“, критички је прокоментарисала Сретеновићева, која је у „Декаленд малу слободну библиотеку“ на поклон донела књигу Десанке Максимовић.

Образовање је кључ развоја једне заједнице, тако да ће овакве акције и у будућности бити настављене, посебно због тога што већ постоји велико интересовање сеоских школа, рекао је Марко Мијушковић, председник Савета за образовање општине Лазаревац.

Говорећи о значају ОШ „Михаило Младеновић Сеља“ члан Управног одбора Центра за културу Лазаревац Јагода Недељковић истакла је да школа поседује уметнички парк – галерију под ведрим небом која је настала у оквиру колоније „Братство ин енотност“. „За време Другог светског рата мештани Дудовице су свим срцем прихватили у своје куће избегле Словенце. Они су се спријатељили, живели као једна породица, а словеначки политичар Милан Кучан био је управо као дете у Дудовици. Иначе, у оквиру те колоније, сваке године су долазили до распада Југославије, било је и српских и словеначких стваралаца, а ми смо се трудили да доведемо и наивне и академске уметнике“, истакла је Недељковићева.

Овом акцијом задовољна је и књижевница Оливера Јелкић, која је истакла да се на овај начин код деце развија посебан однос према књигама, али и према другарима због којих је потребно позајмљену књигу вратити.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *