Седамдесет година Библиотеке „Димитрије Туцовић“

Лазаревачка библиотека данас је обележила велики јубилеј – седам деценија од њеног оснивања, које је било далеке 1949. године, непосредно после Другог светског рата.

Свечаност је музичким наступом отворила Тања Бањанин, а потом су се присутнима обратили Дејан Масликовић, помоћник министра културе и информисања, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда и Јасмина Иванковић, директорка Библиотеке „Димитрије Туцовић“.

„Пре неколико дана у Народној библиотеци Србије било је уручење награда за набољег библиотекара за 2019. годину. Награду је добила управо наша колегиница библиотекар-саветник Милица Матијевић. Поред тога, наша библиотека је имала још једну значајну номинацију. Предложени смо, заједно са библиотеком из Обреновца, за награду ‘Стојан Новаковић. Сама чињеница да смо предложени за ту награду је за нас веома ласкаво признање и још једна потврда да је оно што ми радимо заиста исправно и да смо на правом путу“, истакла је Јасмина Иванковић.

Помоћник министра културе и информисања Дејан Масликовић је похвалио резултате које остварује библиотека у Лазаревцу, нагласивши да библиотеке у Србији представљају најздравији и најдинамичнији део система и установа културе, као и да успешно подижу свест и значај културе у савременом друштву. Обраћајући се присутнима, Јасмина Нинков је констатовала да су за добар рад заслужни, не само изузетни услови, већ и кадрови који у њој раде и реализују бројне програме.

У оквиру програма представљена је изложба „70 година културне мисије Библиотеке ‘Димитрије Туцовић’“, чији је аутор директорка библиотеке Јасмина Иванковић. На дванаест паноа представљен је историјат библиотеке, документи из богате архиве и старе фотографије.

Свечаности су присуствовали директори и представници бројних лазаревачких институција. Плакете су додељене општини Лазаревац, Дому здравља „Др Ђорђе Ковачевић“, ЈП ЕПС – Огранак „Колубара“, Клубу књижевних стваралаца Лазаревац, ОШ „Слободан Пенезић Крцун“ из Јунковца, ОШ „Вук Караџић“ из Степојевца, Центру за културу Лазаревац, Интернет клубу Љиг, Атељеу „Сезан“, МШ „Марко Тајчевић“, Првом приградском позоришту „Пулс театар“, ТО ГО Лазаревац, Удружењу пчелара „Будућност“, медијским кућама ТВ „Пруга“ и ТВ „Гем“, као и заслужним појединцима др Војиславу Ђурђевићу, Небојши Булатовићу, др Данку Даничићу, др Милораду Ђоковићу, Душану Рајшићу, Браниславу Аночићу и Светлани Новичић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *