Савет Колубарског округа о водоснабдевању и аутопуту

У изјави за новинаре по завршетку седнице начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић истакао је да ће после 30 година и великог уложеног новца напокон потећи вода из хидроакумулације код Ваљева. Грађани општина Мионица биће први у чије домове ће стићи питка вода из регионалног система, а затим грађани општине Лајковац. Миливојевић је истакао и значај изградње саобраћајнице од Ваљева до Непричаве, као и да ће Округ инсистирати да се уради обилазница око Лајковца, од петље у Непричави до Ибарске магистрале. Колубарски управни округ ће, са локалним самоуправама и Републиком Србијом радити на решавању још једног проблема, а то је да модерна саобраћајница обухвати и четири километра од Словца до Непричаве.

Зоран Митровић, в.д директора ЈП „Колубара“ Ваљево навео је инвестиције које ће ово предузеће реализовати у наредној години:

– Преко Канцеларије за јавна улагања у следећој години биће издвојено око шест милиона евра. Првенствено ће бити изграђена деоница цевовода Дивци-Мионица дужине шест километара, тако да ће ова општина прва добити воду из регионалног система. Радови ће трајати девет месеци, њихова вредност је око 1,5 милиона евра. Друга инвестиција у 2018. је изградња цевовода од Црпне станице Пакље до Постројења за прераду воде „Пећина“ у Ваљеву. Биће то цевовод пречника 1000 мм, вредности око 4,5 милиона евра, рок за завршетак је 18 месеци. Према обећању Канцеларије за јавна улагања средства ће нам бити на располагању почетком 2018. године. Предузеће „Колубара“ за ове две деонице поседује комплетну пројектну документацију и грађевинску дозволу тако да одмах по опредељењу средстава можемо расписати тендер.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић истакао је да је за општину Лајковац најбитније повезивање на водопривредни систем. У буџету за 2018. биће издвојено 10 милиона динара за техничку документацију за магистрални цевовод од Оштриковца до Лајковца, да би се после тога кренуло у реализацију преко Канцеларије за јавна улагања. Осим тога, циљ Лајковца је да се у пројекат дуплих трака од Иверка у Ваљеву до петље у Непричави уврсти пројектна документација обилазнице око Лајковца. Он је рекао да је извесно да ће се саобраћајница од Ваљева у наредном периоду радити упоредо са завршетком трасе аутопута Београд-Љиг. Познато је да је председник Србије Александар Вучић дао подршку том пројекту. Живковић је рекао да је на састанцима са шефом Кабинета председника Републике Ивицом Којићем и председником општине Уб Дарком Глишићем потврђено да је приоритет водоснабдевање и решавање тог горућег проблема општине Лајковац.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *