Дом здравља Лазаревац – позив за вакцинацију ММР

Те мере подразумевају пријаву сумње, лабораторијску дијагностику, изолацију, лечење болесника, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинацију евакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, као и континуирано информисање како стручне, тако и опште јавности везано за епидемиолошку ситуацију.

„Ми смо у складу са епидемиолошком ситуацијом и проглашењем епидемије малих богиња 8. новембра на териорији Града Београда, издали обавештења у писаној форми  свим предшколским установама у нашој општини, уз позив родтељима да доведу своју невакцинисану или непотпуно вакцинисану децу сваког радног дана у саветовалиште дечијег диспанзера у периоду од 8 до 12 часова, где ће свако дете бити прегледано без обзира на присуство његовог изабраног лекара.

Такође, у свим школама на територији наше општине  доставили смо спискове са именима невакцинисане или непотпуно вакцинисане деце и поново уз позив родитељима  да своју децу доведу на вакцинацију“, каже др Николић.

„ММР је комбинована вакцина која садржи ослабљени вирус морбила, паразита и рубеоле. Она је у обавезном календар имунизације, даје се деци са навршених 12 месеци, ревакцинација се спроводи у седмој години живота, односно пред полазак у први разред.  Као и за све друге, и за ову вакцину постоје јасно дефинисане контраиндикације које су опште. Оне подразумевају повишену температуру, акутна обољења, тешке алергијске реакције на неку од компоненеата вакцине. Посебне контраиндикације за вакцинисање ММР вакцином су  еволутивна обољења централног нервног система, неконтролисани епилептички напади, инфантилни спазми  и енцефалопатија“, објаснила је она. 

Од почетка октобра ове године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 93 случаја малих богиња, од којих су 23 лабораторијски потврђена у институту Торлак. Најмлађа оболела особа је узраста 3 мсеца, а најстарија има 48 година. Највећи број оболелих је у узрсним групама од 5 и старијим од 20 година.

Већина оболелих особа, чак њих 91 посто су биле невакцинисане, непотпуно вакцинисане или потпуно непознтог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих 48 посто је било хоспитализовано, или је хоспитализација у току, а од тежих компликација малих богиња, регистрована је упала пућа код седам оболелих.

Епидемија малих богиња на Косову и Метохији је пријављена 23. октобра ове године и до сада је регистрована 81 оболела особа.

„Од почетка новембра у Београду регистровано је пет оболелих, па је 8. новембра пријављена епидемија малих богиња на територији Београда, а такође и у општини Бујановац где имамо два оболела и у Краљеву где је пријављено пет оболелих“, каже докторка Николић.

У складу са мерама које налаже Батут, на територији Републике Србије се спроводи интензивно вакцинација свих невакцинисаних  и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месци и навршених 14 година.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *