Ревитализација бунара услов за стабилније водоснабдевање

Са првим топлим данима јављају се и проблеми са водоснабдевањем у Лазаревцу. Током ноћи честа су искључења, а током јучерашњег дана воде није било све до поподневних часова. Грађани се питају шта ће нам донети још веће температуре које су најављене за наредни период и да ли ће бити рестрикције воде.

Управник РЈ Водовод ЈПКП „Лазаревац“ Александар Арсеновић објашњава да никада не функционише све идеално: „Водовод је жив систем и дешавају се кварови. Немамо резерве, а свако испадање бунара прави проблем. На изворишту ‘Пештан’ у протеклих десет година ни један бунар није избушен, док у изворишту ‘Непричава’ јесте један. Међутим, он је под неком врстом спора и није завршен, а из њега би могла да се добија значајна количина воде.“

На изворишту „Пештан“ има четрнаест избушених бунара, од којих десет ради. Процене су да преостала четири бунара поново могу бити пуштена у рад, али, и поред тога, неопходно је ископати неколико нових.

Током маја урађена је ревитализација два бунара, од којих један није радио већ дуже време. У наредних недељу дана очекује се да ће бити готова ревитализација још два бунара, тако да би у том периоду и водоснабдевање требало да буде нормализовано.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *