Отворена нова зелена пијаца у Лајковцу

У Лајковцу, на уласку у варош из правца Ваљева, отворена је нова и модерно уређена зелена пијаца. Покривена је, има 30 тезги и млечну халу са витринама. Изградња пијаце трајала је неколико месеци, укључујући зимску паузу и коштала је 17 милиона динара. Њоме ће управљати комунално предузеће „Градска чистоћа“, а оваквих типских пијаца има само неколико у Србији: у Београду и Смедереву.

Обилазећи са сарадницима модерно изграђени и опремљени објекат и разговарајући са грађанима, председник општине Андрија Живковић изјавио је да је то значајан догађај за Лајковац: „Нашим суграђанима ће сигурно требати времена да се навикну на ново место, али услови су итекако бољи, а посећеност првог дана изузетна, можда и преко очекивања. Трудићемо се да у наредном периоду уредимо цео простор и да овај део Лајковца постане пољопривредно-продајни. То значи да планирамо модерну сточну пијацу и „бувљак“ попут оног у Шопићима. Преко пута је зграда некадашње „Победе“, а сада  стара зграда комуналног предузећа, за коју коју ћемо ребалансом одвојити средства и затим је дати у закуп за градску кафану како бисмо употпунили понуду. Очекујем да ће за две-три године овај део Лајковца имати нову контуру и бити препознатљив.“

Први дан надмашио је сва очекивања, с обзиром да је било доста коментара да ће се продавци и грађани тешко навићи на нову локацију, удаљену од центра. Све тезге биле су попуњене, као и околни простор, на којем су произвођачи нудили расад поврћа, саднице воћа и цвеће.

Измештање пијаце из центра града део је ширег плана за уређење центра Лајковца. „Уклоњене су тезге са старе неусловне пијаце у близини зграде Општине и већ следеће недеље ту почињемо изградњу градског парка. Приводимо крају уређење платоа са фонтаном испред општинске зграде, тако да заједно са парком и приватним стамбено-пословним објектима изграђеним у последње време центар Лајковца добија нову физиономију“, рекао је председник Андрија Живковић.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *