Дизајн из доба Југославије на „Ноћи музеја“

Манифестација „Ноћ музеја“ под слоганом „Слобода“ одржана је у Модерној галерији Центра за културу у Лазаревцу, где је приређен занимљив програм за све љубитеље уметности.

Програм почео је дечијим атељеом на отвореном „Буди и ти уметник“, а централни део била је изложба „Дизајн из доба Југе – лична сећања“ ауторке Јулије Башић, историчарке уметности. Изложба је реализована у склопу удружења „Арт дистрикт“ из Пожаревца, а Лазаревац је осми град у коме је она представљена.

„Наш циљ није био да будимо носталгију, већ прича о нашим некадашњим дизајнерима који су имали изоштрено око за савременост која је текла у оно време у читавом свету. Многи ови предмети, колико год смо покушавали да дешифрујемо ко су аутори, остали су у сенци духовног колективизма које је онда владало, без потписивања на одређеним идејним нацртима и производима“, објашњава Башићева.

У оквиру „Ноћи музеја“ приказани су и најбољи анимирани филмови са фестивала „Балканима“, а посетиоци су могли да уживају и у сталној поставци Модерне галерије, колекцији наивне уметности, колекцији „Легат Лепосаве Лепе Перовић“ и колекцији „Савременици“.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *