Освештан Храм у Барошевцу

Изасланик његовог преосвештенства Владике Јована, Архимандрит Петар са свештенством лазаревачке цркве, служио је у недељу  14. октобра Свету Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу.

Пред око 2000 верника освећена је реконструисана црква, а резањем славског колача обележена слава храма.

Свештеник Храма Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу, Милорад  Матић подсетио је да је по благослову Епископа шумадијског  Владике Јована, прошле године, 15. октобра, дан након храмовнене славе, отпочела реконструкција.

„Црква је дренирана, извучена је влага, урађен мермерни под, нови малтер са спољне и унутрашње стране, а дренирана је и цела порта и урађена расвета. Прилогом парохијана, надам се да ћемо наредне године кренути са фрескописом цркве“, ркaoо је свештеник Матић.

На овај дан уручено је и седам ордена Епархије шумадијске  док је 17 појединаца и представника институција награђено Граматама његовог преосвештенства Владике Јована.

Један од лауреата био је Милан Ђорђевић, одборник Скупштине ГО Лазаревац из Барошевца и председник Синдиката радника ЕПС-а.

„Не знам да ли има неко срећнији од мене данас“ , каже Ђорђевић. “Сви парохијани су данас срећни у нашој парохији која има Барошевац, Зеоке, Црљњнце и Бистрицу. То су села чија је матична црква ова наша барошевачка. Велики је дан за све  нас, овде има око две хиљаде људи, а Литургија сама по себи је нешто најлепше на свету. Храм  је делимично завршен. Преостало је његово осликавање и треба да се ослика око 800 квадрата зидова храма. Ја сам презадовољан као један од оних који су водили све ово  и борио се за своје село, и захваљујем се народу, нашим парохијанима и људима широм општине и из других општина, радницима Колубаре. Ми смо скупили скоро 35 хиљада евра за само две недеље за осликавање цркве и могу само да кажем хвала свима“, рекао је он.

Међу награћеним лауретима били су и ГО Лазаревац, директор ЕПС-а Милорад Грчић, предсеедник синдиката РБ Колубара Миодраг Ранковић и други.

Након Свете литургије, обреда резања славског колача и уручења признања, за све присутне припремљен је сечани ручак.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *