Одржан сајам запошљавања

Можда један од најинтересантнијих послодаваца на сајму била је турска компанија за производњу текстила која отвара свој погон у некадашњој фабрици Беко у Лазаревцу. Они свакако потражују највећи број радне снаге различитих профила и степена квалификације што је преко 630 радника до краја ове године.

Била је ово добра прилика за све незапослене који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање да ступе у директан контакт са послодавцем, представе се и предају своје радне биографије.

Сајам запошљавања у Лазаревцу посетио је и градски менаџер Горан Весић који је овом приликом  истакао да је Национална служба за запошљавање у сарадњи са Градом Београдом до сада  организовала 11 оваквих сајмова.

„Сигуран сам да ће се након овог сајма и евиденција, односно статистика запослених у Лазаревцу мало поправити, јер је ово једина средина на територији Града Београда која је бележила пораст броја незапослених“.

„Ми иначе у  јуну, у односу на претходни месец имамо смањење броја незапослених  2,6 посто, односно имамо 92.806 лица на евиденцији Националне службе за запошљавање.  То је порви пут у последњих десет година да је број незапослених људи у Београду пао испод 100.000“, каже Весић.

Добросав Марић, директор филијале Националне службе за запошљавање похвлио је добру сарадњу са Градо Београдом и са свим локалним самоуправама, а и овакви сајмови  су корисни јер је то прилика да незапослена лица у директном контаку са послодавцем  лакше дођу до запослења.

„После више од седам година, поново се у Лазаревцу организује Сајам запошљавања“, подсетио је председник општине Бојан Синћелић.

„Лазаревац има проблем са бројем незапослених лица, тако да смо управо радили на решавању тог проблема. Два инвеститора и обнављање овог сајма говори у прилог томе да радимо на томе да самањимо стопу незапослености, али радимо и на другим сегментима. Пре свега мислим на пољопривреду“, каже он. 

„У наредном периоду бавићемо се и самозапошљавањем на територји наше општине, желимо да покренемо мала и средња предузећа и на тај начин покушамо све да задовољимо. Дуги низ година Лазаревац се ослањао само на Колубару и ЕПС, али ситуација је таква да не могу сви радити  у ЕПС-у и ми, заједно са грађанима радимо на томе да променимо ту свест и да пробудимо амбицију код људи да улажу у сопствени бизнис“, рекао је Синђелић.

Када је у питању конкурисање за нова радна места у Бирлешик текстилној компанији и Ритејл парку, важно је напоменути да сва лица која желе да буду запослена у овим компанијама морају бити на евиденцији Националне службе за запошљавање. Компанија Бирлешик до краја године упослиће 600 радника, углавном жена, док ће трговински ланац Стоп шоп са радом почети половином септембра, а како сазнајемо, почтком августа требало би да почну и разговори са будућим запосленим лицима, које ће контактирати надлежни у Националној служби за запошљавање.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *