Од почетка епидемије у Лазаревцу регистровано 565 позитивних особа

Крајем јула, када је други пик епидемије коронавируса у општини Лазаревац био на врхунцу, обављало се преко сто прегледа дневно, док се сада у ковид амбуланту дневно јавља између десет и двадесет пацијената. Ипак, епидемиолошка ситуација и даље се води као нестабилна.

Пацијенти су углавном са блажим симптомима, док је већи број наших суграђана тестиран у комерцијалне сврхе, истиче директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ др Јован Милојевић. Он додаје да се нормално одвијају редовни, систематски и превентивни прегледи, ради нови дигиталан рендгенд апарат, а почеће и скрининг програми.

Од почетка епидемије на територији општине Лазаревац укупно је тестирано 2.666 лица, од чега је позитивних било 565, док је преминуло 14 особа. Епидемиолог др Душан Вујновић истиче да је само девет особа у изолацији, што значи да нема породичних епидемија и драстичног ширења инфекције.  „У наредном периоду предстоји и почетак епидемије сезонског грипа, а наше Министарство здравља ове године кренуло је са ранијом апликацијом вакцине против сезонског грипа која ће званично почети 1. октобра. Пацијенти би на време требало да набаве налоге за апликацију вакцина, односно да се обрате свом лекару“, објашњава др Вујновић и додаје да би обавезно требало да се вакцинишу особе старије од 65 година које болују од једне или више хроничних болести, затим особе које се налазе у установама за смештај старијих лица, све особе које болују од имуних болести, као и особе које због своје професије могу бити угрожене, односно у блиском контакту са потенцијално зараженима.

Др Вујновић истиче да је ситуација у лазаревачким школама такође стабилна, али да је важно да родитељи науче децу како да се заштите.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *