Обележен Европски дан паркова у Лазаревцу

Ученици основних школа „Дуле Караклајић“, „Војислав Вока Савић“ и „Кнез Лазар“ као и малишани из ПУ „Ракила Котаров Вука“, садили су дрвеће и цвеће у Градском парку и парку испод хотела Вис, а биле су организоване и креативне радионице.  Малишани су осликавали гуме темперама, а осликавали су и стазе у парковима кредама.

Волонтери Техничке школе „Колубара“ и Гимназије Лазаревац, на штанду код Рударске чесме делили су пролазницима промотивни материјал, док су ученици Музичке школе „Марко Тајчевић“ изводили музичке нумере у Карађорђевој улици.

Ученици ОШ „Диша Ђурђевић“ из Вреоца организовали су шетњу под маскама, а запослени у ЈПКП Лазаревац бавили су се уградњом клупа, нивелацијом терена и сакупљањем отпада.

У обележавању овог дана прикључио нам се и Геронтолошки центар дневни центар и клуб за старије – Лазаревац добровољним сакупљањем папира и шаховским такмичењем.

Промоцију спорта и тренинге на отворенмом, организовали су  лазаревачки спортски клубови ( ОК „Лазаревац“, КК „Колубара“, РК „ Колубара“, ФЖК „ Борац “ и ШК „Колубара“), који су симболично отворили и отворене спортске терене у Градском парку.

„Европски Дан паркова 24. мај обележава се широм Европе, а град Лазаревац ове године по први пут узео је учешће у овој манифестацији. На иницијативу ЈПКП Лазаревац , широм зелених површина имамо разне активности, од креативних еколошких радионица, преко отворених спортских часова, до сађења дрвећа и цвећа“, рекао је управник РЈ комунална делатност ЈПКП Лазаревац, Ненад Крстовић.

Европски Дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе с циљем да се скрене пажња на значај зелених површина. Овај датум је одабран као сећање на “постанак” првих европских националних паркова – девет националних паркова у Шведској, проглашених 24. маја 1909. године. Први пут је у Европи обележен 1999. Године, а у Србији се обележава од 2001. године.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *