Нове субвенције за пољопривреднике

У новоотвореној Канцеларији за пољопривреду ГО Лазаревац, у Карађорђевој улици, у току је предаја документације, а интересовање је јако велико, рекао је члан већа ГО Лазаревац задужен за пољопривреду Ненад Бачанац.

Први Јавни позив односи се на воћарство и повртарство и ту се могу пријавити сви они који су заинересовани за пластенике, противградне мреже, системе за наводњавање (са и без противградне мреже). Услов за пластеник је да је минимални пластеник од три ара, да газдинство које аплицира мора имати независан извор напајања водом. У питању су професионални пластеници и за пластеник од око три ара газдинство би имало учешће од око 160.000 динара, док би Град учествовао са 300.000 динара.

Други Јавни позив је додела подстицајних средстава у области сточарства.  „Он је отворен на нашу иницијативу, а захваљујући разумевању Града Београда. У питању је субвенционисана набавка квалитетног приплодног материјала оваца и коза, у овом случају оваца“, рекао је Бачанац. У оквиру овог јавног позива су и стеоне јунице сименталске расе.

„На предлог колега из Обреновца и наш предлог отворен је и трећи Јавни позив  који се односи на субвенционисану набавку пољопривредне механизације“, каже Бачанац.  То подразумева буквално све машине које немају свој погон. 

За овај  позив опредељено је 55 милиона динара, за сточарство  50 милиона динара.  Овде Град учествује са 60 посто, а газдинство са 40.  Пољопривредници бирају добављача.

„Четврти Јавни позив је у области  пчеларства, а то је једна од најзначајнијих грана у нашој општини.  За овај Јавни позив одвојено је више него дупло средстава, 12 милиона динара у односу на прошлогодишњих пет милиона“. 

Поребно је да пчелари имају најмање 20 кошница, за сточарство, за јунице су потребна три грла,  док за овчарство не постоји ни један услов.

„Интересовање лазаревачких домаћина је веома велико. Дневно кроз Канцеларију за пољопривреду прође од око 80 пољопривредних произвођача“, каже он.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *