„Студије о балканским ратовима“ у Дому војске

На промоцији су говорили Бранислав Аночић, пуковник у пензији, Ратко Вукелић, историчар и потпуковник др Миљан Милкић са Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране. Књига је настала, како наглашава у предговору др Александар Животић, на основу сведочења једног од најспремнијег српског генералштабног официра тог времена, који је описао операције српске војске у балканским ратовима, с посебним освртом на Кумановску битку, опсаду Скадра и битку на Брегалници.

Поред војничких способности, Живко Павловић се доказао и као врстан дипломата, јер је 1912. године био војни експерт српске владе у мировним преговорима вођеним у Лондону, а његове способности изузетно је ценио и војвода Радомир Путник. Још током активне војне службе, на предлог Јована Цвијића, Слободана Јовановића, Јована Жујовића и Јована Томића, изабран је 19. фебруара 1921. године за редовног члана Српске краљевске академије.

На промоцији су били кадети Војне академије, унука генерала Живка Павловића и чланови Организације резервних војних старешина ГО Лазаревац. Дело је штампано уз подршку Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама.

 

Сања Ђоковић 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *