Најчешће болести Лазаревчана

Систематски прегледи на које би сваки грађанин требало да иде једном годишње најбоља су превенција против тешких болести које се лакше лече уколико се открију на време.

У лазаревачком Дому здравља, на превентивним прегледима, откривен је велики број патолошких стања за које људи нису ни знали. „Откривено је пуно хипертензије и високог притиска код људи који су млади и делују здраво, као и велики број неконтролисаног дијабетеса, иако пацијенти нису имали никакве тегобе“, наводи др Јован Милојевић, директор Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“.

Лазаревчани најчешће болују од кардиоваскуларних болести, посебно мушкарци. Поред болести срца и крвних судова, честе су повреде и малигне болести.

Др Милојевић објашњава да је тренутно на територији општине Лазаревац стабилна епидемиолошка ситуација. Број пацијената у чекаоницама већи је због уобичајених инфекција дисајних путева, као што су кијавица, кашаљ и риновируси. Уколико су симптоми прехладе благи и температура не прелази 38 степени, нема потребе да се иде лекару, већ је довољно попити витамин Ц или неки мултивитамински препарат, као и средство за снижавање температуре – парацетамол, односно панадол. Уз неколико дана мировања и већи унос течности, симптоми прехладе требало би да се повуку. Међутим, уколико се након пар дана здравствено стање не побољша или температура пређе 38 степени, неопходно је јавити се изабраном лекару.

Избегавање великих скупова где има доста људи и проветравање просторија најбоља је превенција, јер се тако смањује могућност од заразе капљичним инфекцијама.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *