Милан Милаковић најуспешнији фармер на лајковачкој изложби

Другу годину узастопно шампионка изложбе приплодних говеда сименталске расе у Лајковцу је крава Лара, власништво Милана Милаковића из Мратишића. Младом Милаковићу, који потиче из познате фармерске породице, припало је и признање за апсолутног шампиона изложбе јер је извео одличне колекције у све три категорије. Осим тога, у категорији јуница његово грло Малина проглашено је за шампионку. 

У категорији крава за најбоље грло проглашена је Мара сточара Славољуба Ћатића из Јабучја, док је за најквалитетнију првотелку изабрана Мила власника Живомира Марковића из Стрмова. 

Најбољу колекцију крава извео је Маркo Милосављевић из Дучића, чувени одгајивач сименталца. Признање за најбољу колекцију јуница припало је Драгану Жујовићу из Врачевића, а за најквалитетнију колекцију првотелки Милану Милаковићу.

 Посебно признање додељено је Александру Јеврићу из Јабучја, као најбољем сточару у општини Лајковац. Новчане награде износиле су од 15.000 до 30.000 динара. На одлично организованој изложби 33 сточара колубарског краја представила су 118 приплодних грла. Да пољопривреда има перспективу у колубарској долини и брдима, организатор је показао тако што је најмлађим члановима породица фармера-сталних излагача доделио мале статуе говечета.

Изложбу је отворио председник Општине Лајковац Андрија Живковић, који је указао на скоро четрдесетогодишњи континуитет изложбе сименталаца у Лајковцу, називајући „непроцењивим националним благом“ оно што колубарски домаћини представе на манифестацији. 

Комисију за оцењивање грла чинили су познати стручњаци: Др Влада Пантелић из Института за сточарство Земун поље (председник), др Радивоје Ђурђевић из Сточарско-ветеринарског центра Велика Плана и др Радосав Вујић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе Ваљево. 

Центар за пољопривреду Лајковац, предвођен директором и угледним агрономом Николом Радуловићем, још једном се показао као врстан организатор. 

Општина Лајковац је генерални покровитељ, а организатори изложбе били су Центар за пољопривреду Лајковац, Централно удружење одгајивача говеда сименталске расе, Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубара“ Лајковац и Удружење одгајивача говеда сименталске расе „Колубарски сименталац“ Ваљево. 

Награде су уручивали председник општине Андрија Живковић, председник Скупштине општине Живорад Бојичић, уједно и председник Организационог одбора изложбе, и познати лајковачки привредник Живорад Лазаревић, један од редовних спонзора манифестације.

          

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *