Гостовање словеначког хора „Просавус“

Мешовити хор „Просавус“ из Трбовља, Храсника и Загорја на Сави који су делови Засавја у Словенији наступио је у Центру за културу Лазаревац.

Гостовање хора део је наставка сарадње општина Лазаревац и Трбовљe која је успостављена седамеседих година у време постојања СФРЈ. У последње две године делегације Трбовља и Лазаревца су ишле у међусобне посете, била је размена ученика, а наступ хора је један од пројеката који су организовале ове две општине уз помоћ Центра за културу „Лазаревац“.

Диригент хора Алијаж Бастич је рекао да је први пут у Лазаревцу и да је задовољан гостопримством. Како је рекао посетили су Храм Св. Димитрија са Спомен костурницом, културне институције и град. Иако је основан пре годину дана хор је постигао велики успех у Словенији, а у Србији је гостовао у Алексинцу и Рашкој са којима је такође обновљена братска сарадња.

Председник хора Грегор Шпајзер је нагласио да је репертоар веома разноврстан, од ренесансне музике до савремених композитора, а за ову прилику су припремили и две српске песме.

Међу присутном публиком био је председник ГО Лазаревац Бојан Синђелић са својим сарадницима.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *